{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nijemci sve više konzumiraju krijumčarene cigarete

S
22.2.2012. u 20:17
0
0
Nijemci sve više konzumiraju krijumčarene cigarete
0
Nijemci sve više konzumiraju krijumčarene cigarete
U Njemačkoj je prošle godine svaka peta zapaljena cigareta kupljena na ilegalnom tržištu, što je za 1,5 milijardi ilegalnih cigareta više nego 2010.
Udruženje njemačkih preduzetnika koji su povezani sa prodajom i preradom duvana smatra da je ovaj trend usko povezan sa sve češćim poskupljenjima duvanskih proizvoda na njemačkom tržištu. Odmah nakon Nove godine pakovanje cigareta poskupjelo je u prosjeku za 10 centi, pa sada kutija sa 19 cigareta neke poznatije marke košta 4,90 eura.

Veću štetu od proizvođača snosi država. Prokrijumčarene cigarete njemačkoj državnoj kasi u 2011. prouzrokovale su štetu od 4,2 milijardi eura.

Najveći broj ilegalnih cigareta u Njemačku dolazi iz istočnih članica EU. U Udruženju njemačkih preduzetnika smatraju da se proizvodnja lažnih cigareta u međuvremenu preselila u zemlje unutar EU, što olakšava dalju distribuciju na Zapad.

Policija je početkom ove nedjelje u jednoj garaži u istočnom dijelu Berlina pronašla više od milion neocarinjenih cigareta.

U Njemačkoj je u posljednjih 10 godina vrijednost prodatih "legalnih", odnosno ocarinjenih cigareta, pala sa 145 na 83 milijardi godišnje.

Udruženje njemačkih preduzetnika traži bolju saradnju policije i carina zemalja EU i bolju komunikaciju sa duvanskom industrijom da bi pravovremeno bilo otkriveno postojanje ilegalnih pogona za proizvodnju cigareta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: