{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nijemci sve više konzumiraju krijumčarene cigarete

S
22.2.2012. u 20:17
0
0
Nijemci sve više konzumiraju krijumčarene cigarete
0
Nijemci sve više konzumiraju krijumčarene cigarete
U Njemačkoj je prošle godine svaka peta zapaljena cigareta kupljena na ilegalnom tržištu, što je za 1,5 milijardi ilegalnih cigareta više nego 2010.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Udruženje njemačkih preduzetnika koji su povezani sa prodajom i preradom duvana smatra da je ovaj trend usko povezan sa sve češćim poskupljenjima duvanskih proizvoda na njemačkom tržištu. Odmah nakon Nove godine pakovanje cigareta poskupjelo je u prosjeku za 10 centi, pa sada kutija sa 19 cigareta neke poznatije marke košta 4,90 eura.

Veću štetu od proizvođača snosi država. Prokrijumčarene cigarete njemačkoj državnoj kasi u 2011. prouzrokovale su štetu od 4,2 milijardi eura.

Najveći broj ilegalnih cigareta u Njemačku dolazi iz istočnih članica EU. U Udruženju njemačkih preduzetnika smatraju da se proizvodnja lažnih cigareta u međuvremenu preselila u zemlje unutar EU, što olakšava dalju distribuciju na Zapad.

Policija je početkom ove nedjelje u jednoj garaži u istočnom dijelu Berlina pronašla više od milion neocarinjenih cigareta.

U Njemačkoj je u posljednjih 10 godina vrijednost prodatih "legalnih", odnosno ocarinjenih cigareta, pala sa 145 na 83 milijardi godišnje.

Udruženje njemačkih preduzetnika traži bolju saradnju policije i carina zemalja EU i bolju komunikaciju sa duvanskom industrijom da bi pravovremeno bilo otkriveno postojanje ilegalnih pogona za proizvodnju cigareta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: