Slična pravoj, ali manje štetna
0

Pušenje e-cigareta sve popularnije

SRNA
Elektronska cigareta ili skraćeno e-cigareta u Njemačkoj postaje sve popularnija, i ona izgleda kao da je prava, takvog je i ukusa, ali je, navodno, daleko manje štetna.

Takozvana e-cigareta je vještačka cigareta od plastike, izgleda kao igračka ili artikli za šalu. Sastoji se iz tri dijela: male baterije, cjevčice u kojoj se nalazi tečnost i elektronskog raspršivača.

Tamo gdje se kod prave cigarete nalazi žar, ovdje kada povučete dim zasija mala svjetlosna dioda, jer dima, u stvari, nema. Svaki put isparava tečnost. Prilikom pušenja, mali oblačići izlaze iz usta, kao kod pravih cigareta, samo što se ne osjeća dim, jer, dima ni nema, već je to para.

Ne sagorijeva štetni duhan, već isparava tečnost koja se sastoji od vode, propilenglikola, koncentrata nikotina različite jačine. Da bi se postiglo što je moguće realnije pušačko uživanje, ova tečnost je obogaćena različitim aromama koje imitiraju tipičan ukus duhana. Po želji, tečnosti se mogu dodati i drugi ukusi, kao što su nana, vanila ili čokolada.

Kako javlja Deutsche Welle, e- cigareta ima veliku prednost u odnosu na pravu cigaretu - manje je štetna. U najmanju ruku, pušač e-cigarete inhalira samo čistu paru sa nikotinom i aromama, ali ne i kancerogene supstance koje nastaju prilikom sagorijevanja duhjana. A, to su na primjer nitrosamini, benzen, teški metali.

Ali, i nikotin je otrovan. Uljana, bezbojna tečnost spada u grupu narkotika i otrova za nerve. Osim činjenice da nikotin izaziva zavisnost, oko 50 miligrama ove supstance može da izazove smrt odrasle osobe. Tu količinu konzumira prosječni pušač na dan, pri čemu, na sreću, ovu količinu tijelo ne resorbuje u potpunosti. Kod e- cigarete se udio nikotina može odrediti ili sasvim izostaviti. 

Ova plastična cigareta trenutno košta oko 50 eura i, koliko god je hvalili, ne može se reći da je pušenje e-cigarete zdravo!