Napravio štetu
43

Nijemac uhapšen nakon što se popeo na čuvenu firentinsku fontanu iz 16. stoljeća

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
22-godišnji Nijemac pritvoren je u Firenci nakon što je oštetio kip Neptunova u fontani iz 16. stoljeća na Piazzi della Signoria, objavile su gradske vlasti. Grad procjenjuje da je šteta na kipu oko 5.000 eura.

Fontana sadrži kip rimskog boga mora Neptuna na kočiji u obliku školjke koju vuku konji.

Turist, koji nije imenovan, popeo se na zaštitnu barijeru oko spomenika u ranim jutarnjim satima i pozirao na kipu dok su ga dvojica prijatelja, koji su ostali s druge strane barijere, fotografirali, stoji u saopćenju grada Firence, pozivajući se na policijske službenike koji su svjedočili događaju na snimcima nadzornih kamera.

"Skokom se zatim popeo na konjsku nogu, došao do podnožja kočije i nakon što su ga prijatelji snimili nekoliko fotografija, sišao je dolje. Tijekom spuštanja ponovno je stavio nogu na kopito, oštetivši ga. Međutim, čim se oglasio alarm, mladić je već uspio pobjeći s još dvojicom", stoji u saopćenju.

Turist će biti optužen prema gradskom krivičnom zakonu koji zabranjuje "uništavanje, narušavanje, prljanje ili nedopušteno korištenje kulturnih dobara ili krajolika".

Bude li osuđen, turist bi mogao dobiti novčanu kaznu i zabranu ulaska u grad.

Kip je prethodno oštećen 2005. godine, kada se neko popeo na njega i slomio Neptunu ruku. To je potaknulo vlasti da postave nadzorne kamere.

Neptunovu fontanu naručio je 1559. godine Cosimo I de Medici, vojvoda od Firence, kako bi obilježio vjenčanje svog sina Francesca i velike vojvotkinje Joanne od Austrije.