Godinama nije mogao raditi
0

Nijemac traži odštetu od Vatikana zbog seksualnog zlostavljanja

FENA
Nijemac koji tvrdi da ga je svećenik seksualno zlostavljao dok je bio dječak koji je služio za oltarom poslao je pismo papi Benediktu XVI tražeći, kako je naziva, "visoku" finansijsku odštetu od crkve.

Wilfried Fesselmann izjavio je za Associated Press da također traži izvinjenje od pape i zatražio je lični prijem u Vatikanu. Fesselmann kaže da je poslao pismo u utorak.

On traži još neutvrđenu sumu za odštetu, tvrdeći da ga je trodecenijsko zlostavljanje toliko traumatiziralo da godinama nije mogao raditi.

"Crkva je nanijela štetu mom životu, to je razlog zašto ja i sve žrtve očekujemo visoku finansijsku odštetu od crkve", navodi on u pismu, čiju je kopiju dao AP-u.

Fesselmann nije odredio konkretnu sumu.

"Koliko vrijede život i duša žrtve", pita Fesselmann u svom pismu.

On je, ipak, naglasio kako njegova namjera nije samo da dobije finansijsku odštetu. Sve žrtve i vjernici čekaju izvinjenje i signal da crkva više ne zataškava slučajeve zlostavljanja, piše on.

Vijest o slučaju Fesselmann pojavila se u jeku skandala sa seksualnim zlostavljanjima u crkvi u martu koji su vodili do Vatikana i samog pape.

Fesselmann, sada 41-godišnjak, tvrdi da ga je velečasni Peter Hullermann prisiljavao da prakticiraju oralni seks kada je bio 11-godišnji dječak u zapadnom njemačkom gradu Essenu.