Nije mu prošlo
0

Nigerijac progutao 64 kesice kokaina prije leta za London

FENA
Jednom Nigerijcu će se sljedeće sedmice suditi u glavnom gradu Sierra Leonea jer je progutao 64 paketića kokaina prije samog ulaska u avion koji je iz Fretowna letio za London, doznaje se u četvrtak iz policijskih izvora.

Tridesetsedmogodišnji Godwin Okonkwo progutao je paketiće kokaina nekoliko minuta prije pokušaja da uđe u avion, na međunarodnom aerodromu u Fretowenu, izjavio je policijski zvaničnik Foday Conteh.

Krajem 2008. godine međunarodni stručnjaci za narkotike okupljeni u Praiji utvrdili su da se južnoamerički kokain najčešće šalje u Evropu preko "mula" iz zapadne Afrike koji sjednu među putnike na običnim trgovačkim letovima, s trbuhom punim kapsula droge.

Ovaj fenomen se pojavio 80-tih godina u nigerijskoj dijaspori, smatraju stručnjaci, a posljednjih godina se proširio u zapadnoj Africi. Mnogobrojni putnici umrli kada su im paketići u trbuhu eksplodirali.

U Švicarskoj su graničari prije dva mjeseca pronašli 1,7 kilograma kokaina u stomaku jednog Nigerijca uhapšenog s još tri sunarodnjaka koji su trgovcima drogom služili kao "mule", saopćila je Savezna carinska uprava.