Protest zbog rasta cijene goriva
0

Nigerija: Generalni štrajk, policija ubila jednu osobu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna osoba je ubijena u Nigeriji koja je od ponedjeljka u generalnom štrajku zbog ukidanja subvencija za gorivo u tom najvećem afričkom proizvođaču nafte potresanom i međuvjerskim sukobima za koje neki, poput nadbiskupa iz Lagosa, okrivljuju goleme ekonomske interese.

Policija je u Lagosu, najvećem gradu Nigerije, ubila štrajkača-demonstranta koji je protestovao protiv rasta cijena goriva, objavio je sindikalni čelnik, prenosi AFP.

Na generalni štrajk pozvali su sindikati pošto je vlada najavila 1. januara ukidanje subvencija čime kani uštediti 6 milijardi dolara te ih uložiti u rafinerije, piše Reuters.

S 25 posto iz proračuna subvencije su najveća pojedinačna stavka, veća od izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i poljoprivredu zajedno, a koriste bogatoj i srednjoj klasi na uštrb siromašnih, potiču korupciju te isisavaju milijarde dolara iz javnih fondova, tvrde ekonomisti.

Sindikati, radnici i srednja klasa koja posjeduje vozilo bijesna je i najavljuje štrajk do ispunjenja zahtjeva, a stručnjaci iz naftnog sektora vjeruju da to neće poremetiti uglavnom automatiziranu proizvodnju.

Većina od 160 miliona Nigerijaca živi s manje od dva dolara na dan, a kritičari tvrde da je vlada prije mjera štednje trebala krenuti u obračun s korupcijom u zemlji koju potresaju i međuvjerski sukobi i od Božića je ubijeno više od 80 kršćana.

Njihovu žrtvu u ponedjeljak je spomenuo papa Benedikt XVI pozivajući Nigeriju i druge afričke zemlje da teže pomirbi i poštivanju svih naroda i religija.

Odgovornost za napade na kršćane pripisuje se islamskoj sekti Boko Haram koja želi islamsko šerijatsko pravo nametnuti cijeloj Nigeriji, podijeljenoj na uglavnom islamski sjever i kršćanski jug.

Međutim, u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, kardinal Anthony Olobunmi Okogie, nadbiskup iz Lagosa tvrdi da u Nigeriji nema "vjerskog rata" već "golemi ekonomski interesi" potiču nemire kako bi "destabilizirali federaciju bogatu naftom".

  • To je tragična eskalacija... Nemam dokaza da teroristi Boko Harama "dobivaju pomoć iz inostranstva, a očito je da njihova prijetnja jača“, rekao je nadbiskup i naglasio da su nigerijski muslimanski vjerski vođe podržali kršćane, a Boko Haram nazvali suludom organizacijom.

Boko Haram aktivan je od 2003. godine. Nastao po uzoru na afganistanske talibane drži nevjernicima sve one koji ne slijede njihovu strogu ideologiju i drže je odgovornom za više od hiljadu ubijenih od 2009. godine.

Nigerijski predsjednik kršćanin Goodluck Jonathan koji je 31. decembra proglasio vanredno stanje nakon napada na kršćane, upozorio je da Boko Haram ima svoje pristaše čak i unutar njegove vlade.