Gradom odjekivale detonacije
0

FOTO+VIDEO / Nezapamćeno nasilje na ulicama Rima, desetine povrijeđenih

FENA
Rim je danas bio poprište nasilja kakvo nije zabilježeno u italijanskoj prijestonici godinama, kada se više stotina demostranata sukobilo s policijom, paleći automobile i razbijajući stakla na prodavnicama i bankama.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U neredima su povrijeđena najmanje 70 osoba, od kojih je jedna u kritičnom stanju, kao i 30 policajaca, prenio je Reuters.

Protest koji je danas održan u Rimu, u okviru globalne pobune protiv bankara i političara, a kome je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi, počeo je mirno.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
U jednom trenutku došlo do nasilja kada je nekoliko stotina radikalnih demonstranata s kapuljačama, zapalilo više automobila i kanti za smeće. Oni su zatim krenuli u rušilački pohod duž nekoliko ulica oko Koloseuma, razbijajući izloge radnji i banaka.

Policija je u više navrata ispalila suzavac i upotrijebila vodene topove u pokušaju da demonstrante rastjera, ali su sukobi potrajali više sati. Nasilje je na momente podsjećalo na urbani gerilski rat pošto su demonstranti na policiju bacali kamenice, flaše i petarde.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa demonstranata okružila je jedno policijsko vozilo, zasula ga kamenicama i flašama i zapalila, a kako je prikazano na snimku emitovanom na italijanskoj televiziji, dvije osobe iz vozila uspjele su da pobjegnu.

Jednu zgradu u sastavu Ministarstva odbrane zahvatio je požar od vatre koja se proširila sa jednog zapaljenog automobila. Trg San Đovani bio je prepun suzavca, a neki od mirnih učesnika protesta pokušali su da se sakriju u baziliku Svetog Ivana, jednu od najvećih crkava u Rimu, dok su drugi pokušali da zaustave nasilnike, i neke od njih predali u ruke policiji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gradonačelnik Rima Đani Alemano naložio je zatvaranje svih muzeja u Rimu iz sigurnosnih razloga. Alemano je, komentirajući nerede na protestu demonstranata koji sebe nazivaju "ogorčenim", rekao da su oni koji su "zaista ogorčeni građani Rima".

Inspirirani prošlomjesečnim pokretom "Okupirajmo Wall Street" u New Yorku, protesti su danas organizirani u više od 70 zemalja širom planete.