Bitka republikanaca
0

Newt Gingrich pobijedio u Južnoj Karolini

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Newt Gingrich dobio je većinu glasova u Južnoj Karolini, u bici za republikansku nominaciju za Bijelu kuću, prenose "Ria novosti".

Gingrich je osvojio 40 posto glasova, dok je Mitt Romney drugi sa 27,9 posto, senator Pennsylvanije Rick Santorum treći sa 17, a teksaški kongresmen Ron Paul četvrti sa svega 13 posto glasova.

Prije manje od sedam dana analitičari su predviđali da će Romney, koji je pobijedio u New Hampshireu, dobiti pobjedu u Južnoj Karolini, ali je Gingrich imao dvije veoma jake debate koje su mu donijele pobjedu nad Romneyjem.

U pobjedničkom govoru Gingrich je zahvalio svima u Južnoj Karolini koji su ga podržali. 

"Veoma je razumljivo da imamo toliko ljudi koji žele da se njihova zemlja vrati na pravi put, koji su zabrinuti za svoja radna mjesta, troškove zdravstva, svakodnevna životna dešavanja, ljude koji osjećaju da elita u Washingtonu i New Yorku nema razumijevanja, brige i sposobnosti da ih predstavlja", rekao je Gingrich.

On je novembarske izbore najavivši najavio "najvažnije u svom životu" i izbore koji biraju između dvije Amerike - "tradicionalne, koja pruža šansu svima i predstavlja lokomotivu sveta, i preplašene, koja se na svim frontovima povlači i pretvara u društvo evropskog tipa - sekularno i sa osloncem na socijalnu jednakost". 

Južna Karolina je prva južnjačka država u kojoj se organizuju primarni izbori, tradicionalno glasa za republikance i ima veliki procenat hrišćana-evangelista, posebno u sjevernim delovima države i zbog toga se smatra izuzetno važnom u ovom procesu.