Svijet
0

SAD: Jon Huntsman se povukao iz predsjedničke utrke

FENA
Jon Hunstman (Foto: AFP)
Jon Hunstman (Foto: AFP)
Bivši guverner američke savezne države Utah, Jon Huntsman, povukao se u ponedjeljak iz republikanske predsjedničke utrke i podržao vodećeg kandidata za nominaciju Mitta Romneya, bivšeg guvernera Massachusettsa, kojeg je u kampanji oštro kritizirao.

Huntsman je svoje povlačenje objavio u Južnoj Karolini, u kojoj se u subotu, 21. januara, održavaju važni republikanski predizbori.

Njegova odluka može donijeti dodatne glasove umjereno konzervativnom Romneyu, koji se u Južnoj Karolini suočava s ozbiljnim izazovom konzervativnih suparnika Ricka Santoruma i Newta Gingricha, te s biračkim tijelom u kojem dominiraju bijeli evangelici - baza desnog krila republikanske stranke.

"Naša kampanja za predsjednika se završava, ali naša kampanja za bolju Ameriku se nastavlja," izjavio Huntsman na konferenciji za novinare u Myrtle Beachu. "Vjerujem kako je sada vrijeme da se naša stranka ujedini oko kandidata najsposobnijeg da pobijedi Baracka Obamu. Unatoč našim razlikama i razlikama između nas oko nekih pitanja, vjerujem da je taj kandidat Mitt Romney", rekao je Huntsman, kako prenosi CNN.

Huntsman koji se uključio u predsjedničku utrku prije šest mjeseci obećavajući civiliziranost, u ponedjeljak je pozvao preostale kandidate da prestanu napadati jedni druge, upozorivši da "trenutačni toksični oblik republikanskog političkog diskursa ne pomaže ostvarenju stranačkog cilja" i nije dostojan ostavštine Ronalda Reagana, koji u stranci slovi kao najuspješniji savremeni republikanski predsjednik SAD-a. "Ova utrka je degenerirala u niz negativnih i osobnih napada koji nisu dostojni američkog naroda i nisu vrijedni ovoga kritičnog trenutka", kazao je, prenijela je Hina.

Romneyeva kampanja za predsjedničku nominaciju dobila je vjetar u leđa nakon pobjeda na prvim predizborima u Iowi i New Hampshireu. U njegovu štabu se nadaju i potencijalno odlučujućoj pobjedi u Južnoj Karolini, državi koja je odabrala pobjednika svih dosadašnjih utrka za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke od 1980. godine.

Potpora Romneyu predstavlja veliki pomak za Huntsmana, koji je u nedavnom intervjuu za poslovni TV kanal CNBC ocijenio da je Romney "potpuno neizaberiv" kandidat.

Anketa agencije American Research Group objavljena u petak pokazala je da Huntsman uživa potporu samo 1 posto vjerojatnih republikanskih glasača na predizborima u Južnoj Karolini. U prosjeku dosadašnjih naketa u Južnoj Karolini, Huntsman dobija 5,3 posto glasova, prema portalu specijaliziranom za praćenje američkih izbora - RealClearPolitics.

Huntsman (51), bivši američki ambasador u Kini, iznenadio je brojne političke promatrače kada se odlučio natjecati u Južnoj Karolini nakon razočaravajućeg trećeg mjesta na predizborima u New Hampshireu, kojima je posvetio gotovo sve svoje vrijeme i ograničene resurse.

Anketa American Research Group pokazala je da Romney i bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich vode mrtvu trku u Južnoj Karolini, s 29 posto vjerojatnih birača koji kažu da će podržati Romneya i 25 posto koji su za Gingricha.

Na trećem mjestu je kongresmen iz Teksasa, libertinac Ron Paul s 20 posto glasova, a slijede guverner Teksasa Rick Perry s 9 posto glasova i bivši guverner Pennsylvanije Rick Santorum sa 7 posto glasova.

Romney, Gingrich, Paul, Perry i Santorum nastavljaju borbu za povjerenje republikanskih birača u Južnoj Karolini, TV-debatom koja se u ponedjeljak navečer, po lokalnom vraenu, održava u Myrtle Beachu, a potom u četvrtak u Charlestonu. Vjerojatno će to biti posljednja prilika da birači vide sve preostale republikanske kandidate na jednoj pozornici, jer se očekuje da će neki odustati od utrke nakon subotnjeg glasanja, iako se predizbori nastavljaju u idućih pet mjeseci.

Jon Huntsman je drugi od sedam kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju koji se povukao iz utrke nakon kongresnice iz Minnesote Michele Bachmann.