|

New York: Uhapšeno više od 50 demonstranata

New York: Uhapšeno više od 50 demonstranata
0
S
SRNA
18.12.2011. u 17:14
13
komentara
0

dijeljenja
New York: Uhapšeno više od 50 demonstranata Demonstranti pokušali ući u imanje crkve Svetog Trojstva (Foto: AFP)
Policija je u New Yorku uhapsila više od 50 demonstranata pokreta Occupy Wall Street nakon što su pokušali da preskoče ogradu oko crkvenog parkinga kako bi ustanovili novi kamp.
Portparol pokreta Occupy Wall Street rekao je da su demonstranti pomoću drvenih merdevina pokušali da pređu ogradu i uđu u imanje crkve Svetog Trojstva.

Preostali demonstranti marširali su ulicama Menhetna ka kući paroha crkve Svetog Trojstva Jamesa Coopera, ali ih je policija vratila.

"Mi smo nezaustavljivi", "Novi svijet je moguć" i "Čija ulica? Naša ulica" samo su neki od slogana koje su uzvikivali demonstranti koji su blokirali pojedine ulice tokom protestnog marša.

Sveštenik Cooper je izrazio ožalošćenje da su neki od demonstanta ignorisali poruke crkvenih lidera i dostojanstvenika, među kojima je i južnoafrički sveštenik i laureat Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu.

Prema njegovim riječima, ispražnjeni parking crkve, gdje su demonstranti željeli da uspostave kamp nema nikakve uslove za život i bilo bi "nebezbjedno, nezdravo i potencijalno opasno tamo kampovati"

Pokret Occupy Wall Street proteste je započeo u septembru preuzimajući park u New Yorku kako bi skrenuli pažnju na ekonomsku nejednakost i neophodne reforme finansijskog sistema.

Pokret je naišao na podršku i slične inicijative u brojnim gradovima SAD-i i u nekim drugim državama.

Međutim, u proteklih nekoliko sedmica kampovi demonstranata u New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu i drugim većim gradovima su zatvoreni i uhapšeno je nekoliko stotina ljudi.

Vlasti opravdavaju svoje postupke protiv kampova na razne načine, uključujući i to da kampovi prave sanitarne probleme i da su opasni po javnu bezbjednost.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...