Na njima prave vojne baze
64

New York Times: Satelitski snimci otkrili da izraelska vojska uništava groblja u Gazi

S. M.
Izraelske kopnene snage oštetile su ili uništile najmanje šest groblja tokom svojih akcija u sjevernom pojasu Gaze, od kojih većina posljednjih sedmica, prema analizi novih satelitskih snimaka i video snimaka The New York Timesa.

U četvrti Shajaiye u gradu Gazi, gdje su se vodile teške borbe proteklih dana, izraelske snage sravnile su dio tuniskog groblja kako bi postavile privremenu vojni položaj. Satelitski snimak od nedjelje prikazuje oklopna vozila i zemljana utvrđenja na grobovima koji su danima ranije bili netaknuti.

Izraelska vojska nije odgovorila na pitanja The Timesa o razlogu rušenja groblja i da li je poduzela bilo kakve mjere predostrožnosti da zaštiti vjerska mjesta u Gazi. Zakoni o oružanom sukobu smatraju da je namjerno uništavanje vjerskih objekata bez vojne potrebe mogući ratni zločin.

Velika šteta nanesena je ovog mjeseca, dok su izraelske snage napredovale prema onome što izraelski zvaničnici vjeruju da su preostala uporišta Hamasa u gusto izgrađenim područjima grada Gaze. Izgleda da Izrael koristi najmanje jedno groblje kao privremenu bazu za vojna vozila.

Izraelska vojna vozila uništila su desetine grobova na manjem groblju početkom decembra, pored postojećeg izraelskog položaja nekoliko stotina metara sjeverozapadno od tuniskog groblja. Video koji je izraelska vojska objavila u nedjelju prikazuje vojnike koji su očigledno bili uključeni u borbe na tom području.

Isti dan, u naselju Jabaliya u gradu Gazi, satelitski snimci su pokazali nove tragove i moguća vojna vozila na groblju Al-Faluja. Kasniji video snimci pokazuju oštećenje grobnica, ali nema utvrđenih vojnih položaja.

Mogući vojni položaj postavljen je na groblju u Beit Hanounu, također u sjevernoj Gazi.

Na satelitskom snimku od nedjelje ne vide se vojna vozila, ali slična zemljana utvrđenja su uporediva sa onima koje su postavile izraelske snage na desetinama mjesta u Gazi. Ovi zaštitni položaji su korišteni samo u ograničenom vremenskom periodu kako se kopnena ofanziva kretala dublje u Gazu.

Ostala groblja koju je The Times identificirao kao srušena od strane izraelskih snaga nalazila su se u Sheik Ijlinu, četvrti grada Gaze, i Beit Lahia, gradu na krajnjem sjeveru Gaze.