Utrošeni milioni
20

New York Times: Pentagon ima program za istraživanje NLO-a

SRNA/Klix.ba
Pentagon je vodio tajni program za istraživanje neidentifikovanih letećih objekata (NLO) vrijedan više miliona dolara, javili su danas američki mediji.

Samo je mali broj zvaničnika bio upoznat sa programom AATIP (Advanced Aerospace Threat Identification Program), koji je počeo 2007. i ugašen je 2012. godine.

Američki dnevnik New York Times tvrdi da je program još uvijek aktivan i piše da su u dokumentima opisani čudni brzi leteći i lebdeći objekti. Međutim, naučnici izražavaju sumnju, navodeći da neobjašnjeni događaji ne moraju biti i dokaz vanzemaljskog života.

Napredni program za identifikaciju napredne svemirske prijetnje bio je zamisao penzionisanog senatora iz Demokratske stranke Harryja Reida.

"Nije me sramota što sam pokrenuo program. Učinio sam nešto što niko nije prije mene", naglasio je Reid.

Prema pojedinim izvještajima, program je Ministarstvo odbrane koštao više od 20 miliona dolara. Program je ugašen radi smanjenja troškova.

U priloženom videu zabilježen je bliski susret pilota letjelice F/A-18 Super Hornet i neidentifikovanog letećeg objekta, a materijal je objavilo Ministarstvo odbrane SAD-a, odnosno AATIP.