Svijet
0

New York: Premijera filma "The Interview" otkazana zbog terorističkih prijetnji

Klix.ba
James Franco i Seth Rogen
James Franco i Seth Rogen
Premijera filma "The Interview" koja je trebala biti održana u New Yorku u četvrtak navečer otkazana je zbog terorističkih prijetnji, javio je CNN.

Nepoznate osobe uputile su prijetnje napadima sličnim onima 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar, kada je poginulo više hiljada osoba.

Premijera kontroverzne komedije u kojoj glume James Franco i Seth Rogen trebala je biti održana u kinu Sunshine.

Rogen i Franco su nakon prijetnji objavili da su otkazali sva promotivna pojavljivanja na američkim televizijskim stanicama.

U ovom filmu, Rogen i Franco igraju uloge televizijskog voditelja i producenta koji su uspjeli dogovoriti intervju sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom. Američka vlada zatim od njih traži da ubiju svog sagovornika tokom posjete Sjevernoj Koreji.

Hakerska grupa koja sebe naziva "Guardians of Peace (Čuvari mira)", u svojoj prijetnji spominje 11. septembar 2001. godine i tvrdi da će "svijet biti ispunjen strahom".

Hakeri su objavili još podataka koje su ukrali sa Sonyjevih kompjuterskih mreža.

"Sjetite se 11. septembra 2001. godine. Preporučujemo vam da ne budete blizu. Ako stanujete blizu, bolje je da odete. Ono što će se dogoditi u narednim danima je posljedica pohlepe kompanije Sony Pictures Entertainment".

Grupa je objavila nove Sonyjeve podatke i nazvala ih "Božićnim poklonom". Emailovima, brojevi osiguranja i detalji o platama su već objavljeni.

U utorak su dva bivša Sonyjeva zaposlenika tužila kalifornijsku kompaniju zbog neadekvatne zaštite i sprečavanja hakerskog napada. Kompanija je pokušala ograničiti štetu kontaktiranjem američkih medija u želji da spriječi objavljivanje emailova.

Neki emailovi su sadržavali sramne razgovore o najvećim holivudskim zvijezdama, a među njima su Angelina Jolie i Leonardo DiCaprio.

U međuvremenu, Sjeverna Koreja je odbacila odgovornost za hakerski napad, ali ga je opisala "ispravnim". Sjevernokorejski zvaničnici su dodali da su napad možda izveli njihovi simpatizeri.