Nedostaje ventilatora
23

New York bi za deset dana mogao ostati bez osnovnih medicinskih potrepština

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Borba protiv koronavirusa u New Yorku mogla bi se pogoršati s obzirom da bi se njegovi građani i zdravstveni radnici mogli suočiti s ozbiljnom nestašicom osnovnih medicinskih potrepština u narednih deset dana, upozorio je gradonačelnik Bill de Blasio.

"Imamo otprilike još deset dana do pojave široke nestašice. Ako ne dobijemo više ventilatora, ljudi će umirati", rekao je u Bill de Blasio, javlja BBC.

Sa više od polovine potvrđenih slučajeva bolesti Covid-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, New York je postao američki epicentar širenja koronavirusa. Prema posljednjim informacijama, SAD imaju 31.057 potvrđenih slučajeva zaraze, a smrtno je stradalo 390 osoba.

Njujorški guverner Andrew Cuomo jučer je rekao da je na koronavirus pozitivno testirano 15.168 osoba u New Yorku, što je povećanje za više od 4.000 u odnosu na prethodni dan.

"Svi Amerikanci zaslužuju znati istinu. Situacija postaje gora, a april i maj će biti još gori", rekao je de Blasio za NBC News.

New York sada čini otprilike pet posto slučajeva Covids-19 širom svijeta. Gradonačelnik New Yorka procijenio je kako Amerikance očekuje najveća kriza od 1930. godine, kako ekonomska, tako i psihološka.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje prije desetak dana, čime je omogućio saveznoj vladi da deblokira sredstva za slučajeve katastrofe. On je istaknuo da će ta mjera omogućiti pristup 50 milijardi dolara sredstava za odgovor na koronavirus.

Međutim, ljekari u New Yorku upozorili su na nestašicu medicinskih potrepština i zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Upozorenja o takvim nestašicama odjeknula su širom zemlje jer su se guverneri ostalih država dogovorili sa saveznom vladom da omogući više zaliha.