Moldavija
0

Neuspješan referendum zbog slabog odziva

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Referendum na kojem su se stanovnici Moldavije u nedjelju izjašnjavali o tome hoće li predsjednika države birati na direktnim izborima nije uspio zbog slabog odziva.

Centralna izborna komisija saopćila je da je odaziv birača bio 30,98 posto, dok je za uspjeh referenduma bilo potrebno 33,33 procenta. prenijela je agencija Itar-Tass.

Moldavija već 18 mjeseci nema predsjednika, jer vladajuća koalicija četiriju stranaka - Savez za evropske integracije - ne može prikupiti dovoljno glasova da bi postavila šefa države i kaže da to koči reforme koje su ovoj bivšoj sovjetskoj republici i jednoj od najsiromašnijih evropskih država hitno potrebne.

Rezultati izlaznih anketa u nedjelju su pokazivali da će Moldavci odbaciti dosadašnji sistem, u skladu s kojim šefa države bira parlament, dok su ih opozicijski komunisti pozivali na bojkot referenduma.

Bivši predsjednik Vladimir Voronjin, koji je 2001. godine postao prvi izabrani komunistički šef države u Evropi od raspada SSSR-a, a drugi mandat okončao prošle godine, nazvao je referendum zamkom i pozvao svoje pristalice da na njega ne izađu.

Vladajuća koalicija je planirala da direktni izbori za predsjednika i parlament ako bi referendum uspio, budu održani 14. novembra.