Svijet
0

Komunistima najviše glasova na izborima u Moldaviji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na parlamentarnim izborima Komunistička partija Moldavije bivšeg predsjednika Vladimira Voronjina osvojila je pojedinačno najveći broj glasova (41,2 posto), dok su tri stranke koje čine vladajuću koaliciju Savez za evropsku integraciju učvrstile svoju poziciju sa osvojenih 50 posto glasova, izvještavaju u ponedjeljak ruske novinske agencije.

Na temelju 91,1 posto obrađenog izbornog materijala, Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Vlada Filata osvojila je u nedjelju 28 posto, Demokratska stranka (DS) Marijana Lupua 13,2 posto, a Liberalna stranka (LS) vršitelja dužnosti predsjednika Moldavije Mihaja Gimpua 8,8 posto glasova birača, prenosi agencija RIA Novosti.

Predsjednik Centralne izborne komisije Evgenij Štirbu rekao je toj ruskoj agenciji da bi se konačni rezultati neznatno mogli razlikovati.

Agencija Itar-Tass navodi da bi komunisti, koji su se nadali revanšu, mogli imati isti broj mandata u novom sazivu skupštine kao i do sada, 44, dok su stranke vladajuće koalicije učvrstile svoju poziciju s 57 zastupničkih mjesta.

Na vanrednim izborima učestvovalo je 20 stranaka i 19 nezavisnih kandidata.

LDP će imati 32 zastupnička mjesta, demokrati 15, a liberali 10, navela je ruska državna agencija, dodajući da će, kako nijedna stranka nema većinu potrebnu za formiranje vlade i izbor predsjednika, ponovo morati formirati koaliciju.

Na izborima ostale stranke nisu prešle prag od četiri posto.

Sazivi parlamenta izabrani u aprilu i julu prošle godine nisu mogli izabrati šefa države, za što je bio potreban 61 glas od ukupno 101 zastupnika, zbog čega su raspušteni, podsjećaju ruske agencije.