Potvrda iz Washingtona
252

Netenyahu pristaje na plan za prekid rata u Gazi, mir na pomolu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken je kazao da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio svoju podršku američkom planu o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Također je izrazio pozitivna očekivanja za odobrenje od druge strane, pokreta Hamas.

"Sinoć sam se sastao s premijerom Netanyahuom i potvrdio je svoju predanost ovom prijedlogu", rekao je Blinken.

U ponedjeljak je Vijeće sigurnosti UN-a (UNSC) usvojilo odgovarajuću rezoluciju koju su podnijele Sjedinjene Američke Države, s kojom se slaže i Hamas. Blinken je to nazvao obećavajućim znakom i rekao da napredak u naporima da se postigne rješenje u Pojasu Gaze ovisi o ovom pokretu.

Prema Blinkenu, plan o prekidu vatre koji je američki predsjednik Joe Biden predstavio 31. maja podržavaju SAD i nekoliko svjetskih čelnika.

Šef američke diplomatije pokušava pridobiti podršku za plan o prekidu vatre tokom putovanja na Bliski istok.

Osim prekida vatre, njegov tekst uključuje i oslobađanje svih talaca te značajno i održivo povećanje humanitarne pomoći ovoj enklavi. Blinken je naglasio da će ovaj prijedlog dovesti do smirivanja situacije oko sjevernih granica Izraela i bolje integracije zemalja Bliskog istoka.

Blinken je u utorak razgovarao s izraelskim predsjednikom Yitzchakom Herzogom i opozicionim čelnikom Jairom Lapidom. Kasnije bi se trebao sastati i s Bennyjem Gancem koji je u nedjelju najavio odlazak iz ratne vlade. U srijedu će američki ministar posjetiti Katar.