Svijet
2

Netanyahuov sin zaprepastio Izraelce, djevojka mu nije Jevrejka

Klix.ba
Yair i Sandra
Yair i Sandra
Sin izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uvrijedio je svoje sunarodnjake nakon što je otkriveno da je u ljubavnoj vezi sa Norvežankom koja nije Jevrejka.

Dvadesettrogodišnji Yair Netanyahu se od prošlog ljeta zabavlja sa plavušom Sandrom Leikanger, 25-godišnjom studenticom komunikologije, a posjetio je i njenu zemlju.

Za ovu vezu se saznalo nakon što je norveška premijerka Erna Solberg otkrila kako se Netanyahu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu hvalio sinovom vezom sa Leikanger.

Sandra je iz Grimstada, grada na jugu Norveške, a na svom Facebook profilu objavila je nekoliko fotografija sa svojim momkom, među kojima je i jedna iz septembra prošle godine, nastala u Norveškoj.

Ortodoksne jevrejske organizacije u Izraelu odmah su reagovale na ove informacije poručivši da to više nije "lična stvar porodice", s obzirom da je Netanyahu "simbol jevrejskog naroda". Zatražili su da Yair ovu vezu što prije okonča jer će njen nastavak značiti da "pljuje na grobove svoje bake i djeda koji su ga toliko voljeli i odgojili".

Leikanger nije komentarisala svoju vezu s Yairom, momkom kojeg je upoznala u Interdisciplinarnom centru u Herzliyi, gdje oboje studiraju.

U srijedu ujutro iz ureda izraelskog premijera negirali su da se Yair zabavlja s Leikanger, rekavši za Channel 10 da njih dvoje samo "studiraju zajedno" i da Netanyahu sa Solbergovom nije razgovarao o svom sinu.