Svijet
0

Netanyahu zaprijetio: Hamas će platiti za smrt trojice tinejdžera

Klix.ba
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA)
Tijela tri izraelska tinejdžera koji su oteti na Zapadnoj obali ranije ovog mjeseca pronađena su sjeverozapadno od gradfa Hebrona, potvrdili su izraelski dužnosnici.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je bio oštar u govoru nakon pronalaska tijela mladića, pa čak poslao i prijeteće poruke.

"S teškim srcem objavljujemo da smo večeras smo pronašli tri tijela. Svi znakovi upućuju na to da se radi o tijelima naša tri otela mladića-Eyal Yifrach, Gilad Shaar i Naftali Frenkel", rekao je Netanyahu prije početka hitnog sastanka njegovog kabineta.

On je dodao kako su mladiće "hladnokrvno ubile ljudske životinje".

"U ime cijelog židovskog naroda, želim reći njihovim očevima, majkama, braći, sestrama..., jako smo ožalošćeni, cijela nacija plače s vama. Momci će imati pristojan pogreb", izjavio je Netanyahu.

Izraelski premijer je potom citirao pjesnika Hayima Nahmana Bialika i izgovorio stihove u kojima se poziva na osvetu te dodao da je Hamas odgovoran za njihovu smrt i da će "Hamas platiti" smrt mladića.

Ubijeni tinejdžeri
Ubijeni tinejdžeri

Izraelske odbrambene snage ranije danas su saopćile da je u toku forenzički postupak i utvrđivanje identiteta trojice pronađenih mladića.

Hamas je zanijekao da ima veze s otmicom i ubistvom mladića, iako se izraelski i palestinski dužnosnici slažu da su momke oteli i ubili vjerovatno neki pripadnici Hamasa, ali da su to uradili na svoju ruku bez znanja i odobrenja rukovodstva.

Lokalni mediji javljaju da je izraelska vojska već preduzela neke i da su intenzivirani napadi na palestinska područja.