Svijet
59

Netanyahu: Više brinem o Palestincima od njihovih čelnika

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da više brine o palestinskom narodu nego njegovi čelnici, u prvoj reakciji na navode da je Hamas krao humanitarnu pomoć.

"Ja, kao izraelski premijer, brinem više o Palestincima nego njihovi vlastiti lideri", izjavio je Netanyahu na snimku postavljenom na internetu, koji je izazvao buru reakcija među Palestincima.

"Izrael brine više o Palestincima nego njihovi čelnici", dodao je.

Izraelski čelnik izjavio je da su njegovi komentari reakcija na navode da je islamska militantna grupa Hamas, koja vlada pojasom Gaze, krala humanitarnu pomoć od velike dobrotvorne grupe i od Ujedinjenih nacija.

Izraelski sud je 4. augusta optužio čelnika humanitarne grupe World Vision za Gazu, Mohammeda al-Halabija za finansiranje "terorizma", dok je inžinjer UN-a optužen u utorak pod navodima da je sarađivao s vojnim krilom Hamasa.

"Hamas, teroristička organizacija koja upravlja Gazom, ukrala je milione dolara od humanitarnih organizacija poput World Vision i Ujedinjenih nacija", kazao je Netanyahu.

Dodao je da je nevinim i siromašnim Palestincima uskraćena vitalna pomoć od zemalja širom svijeta.

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, izjavio je da "mržnja s kojom govori Netanyahu ptrotiv palestinskog naroda, čini ga izumiteljem paralelne historije".

"Netanyahu je uvjeren da Palestinci trebaju biti zahvalni što žive pod režimom apartheida i u egzilu", izjavio je on za AFP.