Svijet
0

Netanyahu spreman na razgovore o granicama?

SRNA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu spreman je na razgovor sa Palestincima na osnovama granične linije iz 1967. godine, što bi značilo povlačenje sa Zapadne obale, izjavio je u utorak neimenovani zvaničnik vlade jevrejske države.

Prema riječima ovog zvaničnika, to bi bilo u sklopu napora Izraela da se vrati u mirovne pregovore i time se suprotstavi palestinskim pokušajima da u UN ostvare priznanje državnosti, objavila je američka internet stranica Bloomberg.

Netanyahu je javno odbacio prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame da se granice iz 1967. godine iskoriste kao početna tačka za pregovore na sastanku dvojice državnika u Bijeloj kući 21. maja.

Obama je pozvao na pregovore kojima će biti ustanovljena palestinska država na osnovu linije razgraničenja prije nego što je Izrael zauzeo Zapadnu obalu i istočni dio Jerusalema u Bliskoistočnom ratu. 

U prijedlog je spadala i razmjena teritorija, čime bi Izraelu bilo omogućeno da zadrži veća naselja na Zapadnoj obali u zamjenu za ustupanje zemlje sa izraelske strane granice iz 1967. godine.

Zvaničnik je dodao da se u prijedlogu Izrael ne poziva da se u potpunosti vrati na granice iz 1967. godine.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovoru u zastoju su od septembra prošle godine, kada je Netanyahu odbio da obnovi desetomjesečni moratorijum na gradnju u naseljima na Zapadnoj obali, dok je palestinski predsjednik Mahmood Abas istakao da se neće vratiti za pregovarački sto sve dok ne bude uvedena potpuna zabrana gradnje.