Tvrdnja izraelskih izvora
15

Netanyahu se tajno susreo s princom Salmanom i sekretarom Pompeom

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odletio je u Saudijsku Arabiju i susreo se s prijestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, rekli su izraelski izvori.

Prema izvorima izraelskog Haaretza, sastanku koji se održao u gradu Neomu prisustvovao je i šef Mossada Yossi Cohen. Ured premijera nije želio dati komentar.

Avion je poletio iz Izraela u 19:30 sati po lokalnom vremenu i sletio u Neom, gdje se zadržao blizu dva sata. Vratio u Izrael oko pola ponoći, prema web stranicama za praćenje leta.

To je isti privatni avion kojim je Netanyahu nekoliko puta išao u posjete ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kojim je namjeravao ići u Washington.

Haaretz piše da su zamjenik premijera i ministar odbrane Benny Gantz i ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi ostali su u sjeni u vezi ovog sastanka.

Topaz Luk, pomoćnika premijera Netanyahua, objavio je na Twitteru da "Gantz vodi politiku dok premijer sklapa mir".

Gantz je u nedjelju najavio da je uspostavio vladinu istražnu komisiju za izraelsku nabavku podmornica i drugih pomorskih brodova u sklopu takozvane "podmorske afere".

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud je u jednom se intervjuu kazao da Saudijska Arabija "podržava normalizaciju sa Izraelom".

Jedini uslov je, kako je kazao, mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca.