Reagovao na odluku suda
229

Netanyahu: Pokušaj da se Izraelu uskrati pravo da se brani je diskriminacija jevrejske države

L. S.
Izraelski premijer je optužbu za genocid nazvao "ne samo lažnom, već je i nečuvenom" (Foto: EPA-EFE)
Izraelski premijer je optužbu za genocid nazvao "ne samo lažnom, već je i nečuvenom" (Foto: EPA-EFE)
Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu je danas po zahtjevu Južnoafričke republike donio odluku o privremenim mjerama za sprečavanje genocida u Gazi usljed čega je uslijedila i reakcija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahu je nazvao slučaj Južne Afrike pred ICJ-om očiglednom diskriminacijom jevrejske države.

Optužbu za genocid nazvao je "ne samo lažnom, već i nečuvenom".

"Posvećenost Izraela međunarodnom pravu je nepokolebljiva. Jednako nepokolebljiva je i naša sveta predanost da nastavimo braniti našu zemlju i braniti svoj narod", odlučan je Netanyahu.

Ističe da kao i svaka druga zemlja "i Izrael ima inherentno pravo da se brani".

Odluku suda je ocijenio kao podli pokušaj da se Izraelu uskrati ovo osnovno pravo, što vidi kao diskriminaciju jevrejske države.

"Optužba za genocid podignuta protiv Izraela nije samo lažna, već je i nečuvena i pristojni ljudi posvuda bi je trebali odbaciti. Uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, ponovo obećavam kao premijer Izraela, nikada više. Izrael će se nastaviti braniti od Hamasa, genocidne terorističke organizacije", poručio je.

Smatra da je 7. oktobra Hamas počinio najužasnije zločine nad jevrejskim narodom od Holokausta.

"Naš rat je protiv Hamasovih terorista, a ne protiv palestinskih civila. Nastavit ćemo pružati humanitarnu pomoć i činiti sve što možemo da zaštitimo civile od opasnosti, čak i dok Hamas civile koristi kao živi štit. Nastavićemo da činimo ono što je potrebno da odbranimo našu zemlju i odbranimo naš narod", poručio je.