Svijet
0

Netanyahu pobio Liebermanov govor u UN-u

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Govor izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana pred Ujedinjenim nacijama o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba ne predstavlja stav izraelske vlade, navodi se u utorak u saopćenju iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahuovo saopćenje se odnosi na dijelove Liebermanovog govora u kojem se ovaj zalaže za "razmjenu teritorija s njihovim stanovništvom" kao rješenje konflikta, kao i za "prijelazni dugoročni sporazum", isključujući konačno rješenje.

"Sadržaj govora ministra vanjskih poslova održanog u Ujedinjenim nacijama nije koordiniran s premijerom", ističe se u saopćenju objavljenom u Jerusalemu.

"Premijer Benjamin Netanyahu je taj koji se bavi diplomatskim pregovorima. Različita rješenja za mir će biti utvrđena jedino za pregovaračkim stolom i nigdje drugo", navodi se u saopćenju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ocijenio je u utorak pred Ujedinjenim nacijama kako "postoji rizik da bi za zaključivanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca trebalo više decenija i da bi najprije trebalo riješiti iransko pitanje".

"Treba da se skoncentriramo na jedan dugoročni prijelazni sporazum s Palestincima, nešto za šta bi trebalo nekoliko decenija" prije nego što bude zaključen, kazao je on.

"U traženju trajnog sporazuma s Palestincima moramo razgovarati o korijenima sukoba koji će postojati još veliki broj godina", dodao je on.

"Treba razumjeti da najprije treba rješavati iransko pitanje", kazao je Lieberman, javio je AFP.