Bernard Kouchner
0

"Moguće je da će Vijeće sigurnosti UN-a stvoriti palestinsku državu"

FENA
Bernard Kouchner (Foto: AFP)
Bernard Kouchner (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner izjavio je kako se ne može isključiti opcija da Vijeće sigurnosti UN-a stvori palestinsku državu, prenose u ponedjeljak izraelski mediji.

Kouchner je u intervjuu za palestinski list Al Ayam naglasio da Francuskoj više odgovara dvodržavno rješenje do koga će se doći pregovorima između Palestinske uprave i Izraela, ali da rješenje za višedecenijski sukob kome bi posredovale UN ostaje kao mogućnost.

"Međunarodna zajednica ne može biti zadovoljna produženim zastojem. Ja zbog toga vjerujem da se ne može isključiti princip opcije Vijeća sigurnosti", rekao je on.

"Želimo da budemo u mogućnosti da uskoro pozdravimo državu Palestinu u Ujedinjenim nacijama. To je nada i želja međunarodne zajednice i što se prije to desi, to bolje", istakao je šef francuske diplomatije.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u petak je u libijskom gradu Sirtu, na sastanku Arapske lige iznio mogućnost obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a za priznanje nezavisne Palestine ako mirovni pregovori propadnu.

Izraelski zvaničnici odbacili su tu ideju kao nerealnu.

Kouchner je doputovao u posjetu regiji sa španskim kolegom Miguelom Angelom Moratinosom i sastao se u nedjelju s izraelskim liderima.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman rekao je gostima da prije nego što dođu da riješe izraelsko-palestinski sukob treba da se usredsrede na probleme u Evropi.

"Ne očekujem od vas da riješite probleme svijeta, ali svakako očekujem da se, prije nego što dođete ovdje da nas učite kako da riješimo konflikte, bavite problemima u Evropi i riješite te konflikte", rekao je Lieberman, pomenuvši Kakvaz, Kipar i Kosovo i najavivši da će poslije toga slušati savjet Evropljana.

On se osvrnuo i na 1938. godinu, kada su "evropske nacije odlučile da zadovolje Hitlera, umjesto da stanu uz lojalnog saveznika Čehoslovačku i žrtvovale je, a da ništa nisu postigle".

"Mi ne namjeravamo da budemo Čehoslovačka 2010. godine i branićemo fundamentalne interese Izraela", rekao je Lieberman.

Kouchner i Moratinos su prije toga, na sastanku s izraelskim predsjednikom Shimonom Perezom, izrazili želju da njihove zemlje pomognu napretku mirovnog procesa. Perez je istakao da "mir uključuje mnoge teškoće", ali da se ne smije odustati, već da se mora napredovati ka miru jer su alternative opasne.

Šefovi diplomatija Španije i Francuske također su se sastali s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i razgovor s njim označili kao ohrabrujući.

Oni su došli u regiju u trenutku kada se izraelsko palestinski mirovni pregovori u zastoju zbog isteka moratorija na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael nije udovoljio zahtjevima palestinske strane, SAD-a i međunarodne zajednice da taj moratorij produži. Palestinski lider Abbas je unaprijed zaprijetio da će ustati od pregovoračkog stola ako se moratorij ne produži.