Svijet
0

Netanyahu: Oni koji bojkotiraju Izrael su antisemiti

FENA
Benyamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benyamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je sinoć da su oni koji bojkotiraju Izrael antisemiti.

Govoreći na skupu američkih jevrejskih lidera u posjeti Izraelu on je ocjenio da je vrijeme da Izrael uzvrati i " delegitimira one koji ga deligitimiraju".

On je to rekao u trenutku povećane zabrinutosti u Izraelu da raste opasnost od bojkota, prvenstveno od Evrope, gdje su neki poslovni i penzioni fondovi prekinuli investicije i trgovinu s izraelskim firmama povezanim s jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

"U prošlosti su antisemiti bojkotirali jevrejski biznis i danas oni pozivaju na bojkot jevrejske države i samo jevrejske države", rekao je Netnyahu, dodavši da misli kako je važno nazvati ih pravim imenom jer su to " klasični antisemiti u novoj odjeći."

Mnogi Izraelci kažu da bojkot ima jake antisemitske konotacije i smišljen je da deligitimira jevrejsku državu kao cjelinu i nije samo taktika pritiska protiv njene politike prema Palestincima. On ih podsjeća na nacistički bojkot prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su jevrejski akademici izabacivani s univerziteta i jevejske radnje vandilizirane i bojktirane.Oni koji se zalažu za bojkot kažu da promoviraju drugačije ciljeve, jedni se fokusiraju na bojkot naselja, a drugi kažu da valja bojkotirati sve izraelsko dok nema mirovnog sporazuma, navode izraelski mediji.

Pristalice bojkota kažu da će se Izrael povući sa zemlje osvojene u ratu samo ako to ima cijenu. Izraelski lideri odbacuju takve tvrdnje ističući da su voljni da pregovaraju o razmjeni teritorija za mir s Palestincima, prenosi Tanjug.