U Gazi hara glad
56

Netanyahu odobrio nove pregovore o prekidu vatre u Gazi, bit će održani u Kataru

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odobrio nove razgovore o prekidu vatre u Gazi, dan nakon što je Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave.

Iz Kabineta Netanyahua je u petak saopćeno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu "narednih dana sa smjernicama za dalji napredak u pregovorima", više dana nakon što su oni bili u zastoju, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Međunarodni krivični sud u Hagu 28. marta je saopćio da se "Palestinci više ne suočavaju sa rizikom od gladi već je ona prisutna".

Philippe Lazzarini, direktor agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, objavio je na društvenoj mreži X da je presuda "podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava".

Sud je u januaru presudio da Izrael mora da obezbijedi "prijeko potrebnu" humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Uprkos obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je ove nedjelje usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, u petak su nastavljene borbe, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Izraelska vojska saopćila je da nastavlja operacije u najvećoj bolnici, Al Šifa, 12. dan zaredom.

Širom enklave, tokom noći su stradale desetine ljudi, saopćilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas, palestinska organizacija koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.