Svijet
0

Netanyahu odbio da se sastane s Obamom zbog američke predizborne kampanje

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak kako je odbio da se sastane s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući u ovom mjesecu zbog usijane američke predizborne kampanje.

Bijela kuća prva je objavila u ponedjeljak da je Netanyahu odbio sastanak koji se smatra posljednjom epizodom nestabilnih odnosa dvije zemlje koji tek treba da se oporave od dubokih razlika oko prošlogodišnjeg međunarodnog nuklearnog sporazuma s ljutim izraelskim neprijateljem Iranom.

Portparol Bijele kuće izjavio je u ponedjeljak da je Izrael zatražio sastanak i da je prije dvije sedmice Netanyahuu ponuđen datum za sastanak 18. marta, ali da su američke vlasti kasnije saznale iz medija da je Netanyahu otkazao posjetu.

U saopćenju iz ureda izraelskog premijera navodi se da iako Netanyahu "cijeni Obaminu spremnost da se sastane s njim", on je odlučio "da ne ide u Washington u ovom momentu, na vrhuncu predizborne stranačke kampanje u Sjedinjenim Državama".

Netanyahu je u širokoj javnosti smatran pristalicom republikanskog izazivača Mitta Romneya na američkim izborima iz 2012. godine, a izraelski politički izvori saopćili su kako on nastoji da izbjegne svako favoriziranje nekog od kandidata u aktuelnoj predizbornoj kampanji, prenosi Reuters.