Svijet
1

Netanyahu: Nikoga ne izazivamo, ali niko nas neće povrijediti

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da Izrael ne želi nikoga da izaziva ali će snažno odgovoriti ako neko pokuša da povrijedi Izraelce.

Netanyahu je posmatrao vježbu brigade Golani u centralnom dijelu okupirane Golanske visoravni, gdje je prethodno bio u septembru, a poruku je uputio suočen sa situacijom u Siriji, koja se brzo mijenja, prenose izraelski mediji.

"Ono što se danas ovdje izmijenilo je da održavanje vježbe na Golanu više nije teoretsko. Realnost oko nas se mijenja, eksplozivna je i moramo se pripremiti u skladu s tim", rekao je Netanyahu pripadnicima borbenih jedinica.

"Ako nas testiraju znaćemo kako da ih pobjedimo", dodao je on, osvrućući se na nedavne pobjede armije sirijiskog predsjednika Bašara al-Asada protiv pobunjenika.

Tokom vježbe snage brigade Golani su simulirale osvajanje velikih područja.

"Moramo biti spremni da izmijenimo situaciju i da je diktiramo. Mi želimo da izazivamo nikoga ali ćemo snažno odgovoriti svakome ko pokuša da nas povrijedi", istakao je on.

Vježbu u kojoj su učestvovali tenkovi i bespilotne letjelice je s Netanyahuom nadgledao ministar odbrane Moše Jaalon.

Ministar Jaalon je rekao da je impresioniran spremnošću i sposobnošću vojnika, dodavši da poput brigade Golani druge borbene jedinice mogu biti pozvane u bitku u kratkom roku.

"Izrael neće tolerisati kršenje suvereniteta ni ranjavanje vojnika ili građana", naglasio je on.

Zvaničan stav Izraela je da se neće miješati u sukobe u Siriji. Izrael i Sirija su inače još zvanično u ratu ali je granica decenijama bila mirna.