Izrael
2

Netanyahu ne želi podnijeti ostavku: Ovo je pokušaj državnog udara

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Benjamin Netanyahu ne želi dati ostavku na funkciji premijera Izraela uprkos brojnim pozivima nakon što se suočio sa optužnicom zbog korupcijom.

On je odbacio sve optužbe i osudio podizanje takve optužnice te je okarakterisao kao "pokušaj državnog udara".

"Ovo je pokušaj državnog udara uperen protiv premijera", rekao je Netanyahu, prvi predsjednik izraelske vlade optužen u vrijeme obnašanja dužnosti, pozivajući da se "istraže istražitelji" koji su vodili istragu protiv njega.

Tužitelj Mandelblit je izjavio kako njegova odluka nije politički motivisana već je djelovao profesionalno prema zakonu.

Stranka "Plavi i bijeli" koju vodi Netanyahuov glavni protivnik Benny Gantz, saopćenjem je zatražila da "odmah raspusti sve ministarske funkcije u vladi", prenosi Hina.

Sada se u pitanje dovodi njegova sposobnost da vodi zemlju nakon što su u Izraelu dva puta ove godine održani izbori nisu omogućili formiranje vlade.

Dok se Izraelu bliže treći izbori u manje od godinu dana, Netanyahu bi se mogao naći u nezgodnoj situaciji pokušavajući pobijediti na izborima i istovremeno se pripremati za suđenje.

Netanyahu je i dalje na premijerskoj dužnosti jer Gantz nije uspio sastaviti koalicijsku vladu nakon septembarskih izbora.