26 milijardi dolara
174

Netanyahu nakon što je odobrena ogromna američka vojna pomoć Izraelu: Branimo zapadnu civilizaciju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je pomoć Izraelu u iznosu od ukupno 26 milijardi dolara, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izrazio zahvalnost.

“Američki Kongres je upravo velikom većinom usvojio vrlo cijenjen zakon o pomoći koji pokazuje snažnu dvostranačku podršku Izraelu i brani zapadnu civilizaciju. Hvala prijatelji, hvala Ameriko!", napisao je Netanyahu na društvenim mrežama.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz također je zahvalio Predstavničkom domu, rekavši da se nada da će mjera uskoro biti usvojena u američkom Senatu "uz snažnu dvostranačku podršku".

"Hvala vam @SpeakerJohnson na vašem vodstvu koje je predvodilo napore da se donese paket pomoći Izraelu u Predstavničkom domu danas. I hvala vođi manjine @RepJeffries na podršci. Glasanje o paketu pomoći Izraelu uz ogromnu dvostranačku podršku dokazuje snažne veze i strateško partnerstvo između Izraela i SAD-a i šalje snažnu poruku našim neprijateljima. Nadam se da će uskoro proći Senat uz snažnu dvostranačku podršku", napisao je Katz.

Dom je usvojio Izraelski sigurnosni dodatak sa 366 za i 58 glasova protiv. Paket uključuje: 26,4 milijarde dolara za pomoć Izraelu ,4 milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći – uključujući hitnu hranu, sklonište i osnovne usluge – stanovništvu koje pati od krize.

Također će omogućiti dodatnu fleksibilnost za transfere odbrambenih artikala u Izrael iz američkih zaliha u drugim zemljama i zabraniti slanje sredstava Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad.