Svijet
0

Netanyahu nakon sastanka s Merkel: Ne osjećamo se sigurno, potrebna nam je podrška SAD-a

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako se njegova zemlja ne osjeća sigurno u području u kojem se nalazi te da je Izraelu potrebna podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Netanyahu i njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon sastanka vlada Njemačke i Izraela danas u Berlinu govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Premijer Netanyahu poručio je kako se njegova zemlja ne osjeća sigurnom na području na kojem se nalazi.

"Zbog svih dešavanja na Bliskom istoku, neophodna nam je vojna i materijalna podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za uspostavljanje sigurnosti", rekao je Netanyahu.

On je kazao kako su zajedničke vrijednosti i simpatije koje SAD gaji prema Izraelu bitan faktor u podršci SAD-a njegovoj zemlji, te dodao: "Uspostavljanje sigurnosti u Izraelu povezano je s uspostavljanjem sigurnosti u drugim zemljama svijeta."

"Zahvaljujemo se SAD-u zbog podrške koju nam je pružio. Mi se ne osjaćamo sigurnim u našem regionu. Teroristi su u blizini naše granice i prijete unutrašnjoj sigurnosti naše zemlje. Zbog toga, kada je u pitanju sigurnost Izraela, SAD tradicionalno pruža podršku."

Njemačka kancelarka Angel Merkel, govoreći o izbjegličkoj krizi, kazala je kako će se implementacijom akcionog plana usvojenog tokom Samita Turske i Evropske unije (EU) u novembru prošle godine, biti moguće boriti s razlozima zbog kojih ljudi napuštaju svoje zemlje, na taj način će biti mnogo kvalitetnija zaštita vanjskih granica EU-a.

"Svim snagama ću u četvrtak i petak nastojati istaći da je pristup Turske i EU-a put koji vrijedi pratiti", poručila je Merkel, te dodala kako će na taj način biti moguće smanjiti broj izbjeglica koje dolaze u Evropu.

Ona je naglasila da iako je u 2015. godini dogovorena raspodjela izbjeglica unutar EU-a, još uvijek nije prihvaćeno čak ni hiljadu izbjeglica, zbog čega bi, kako je istakla, mogli "pasti u smiješnu poziciju".

Merkel je istakla kako je EU svjesna terorističkih prijetnji te da EU i Izrael moraju zajedno riješiti ove probleme i zajedno raditi na području sigurnosti te ostati u dijalogu.

Tokom sastanka je bilo govora i o nuklearnom sporazuma Irana i zemalja P5+1, a Merkel je poručila kako Vlada Njemačke neće izgraditi prijateljski odnos s Iranom sve dok ta zemlja ne prizna postojanje Izraela.