Svijet
1

Netanyahu: Loš dogovor sa Iranom samo će dovesti do rata

Klix.ba
Benyamin Netanyahu
Benyamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je kako bi ukidanje sankcija Iranu bez zahtijevanja adekvatnih ustupaka samo ohrabrilo Teheran na njegovom putu ka nuklearnom naoružanju i dovelo do konflikta u budućnosti.

Teheran je pregovarao o ublažavanju sankcija sa SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom u Ženevi, u zamjenu za osiguranje da neće razvijati nuklearno oružje. Tačni uslovi sa obje strane nisu javno objavljeni, ali nikakav dogovor nije postignut. Nova sesija razgovora održat će se 20. novembra.

"Nisu tu samo dvije opcije – loš dogovor ili rat. Tu je i treća – nastavak pritiska kroz sankcije. Čak bih rekao da bi loš dogovor doveo do drugog, neželjenog rezultata", rekao je Netanyahu u parlamentu.

Izrael žestoko lobira protiv popuštanja sankcija, a Netanyahu lično tvrdi da će se Iran naći u klinču sa "dogovorom stoljeća".

Uprkost tajnosti pregovora, Netanyahuov glavni stručnjak za Iran, ministar strateških poslova Yuval Steinitz, proračunao je koristi mogućeg dogovora.

Sankcije koštaju iransku ekonomiju blizu 100 milijardi dolara godišnje, dok bi njihovo ublažavanje to reduciralo za 15 do 20 milijardi dolara.

Steinitz vjeruje da bi ublažavanje imalo višestruki utjecaj i otežalo sprovođenje drugih ograničenja, dok SAD insistiraju da bi ublažavanje blokade iranske ekonomije bilo ciljano i povratno.