New York
0

Netanyahu i Ban Ki-Moon razgovarali o Bliskom istoku i Gazi

FENA
Netanyahu i Ban Ki-Moon (Foto: AP)
Netanyahu i Ban Ki-Moon (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon razgovarali su u srijedu o naporima na promicanju mira na Bliskom istoku te o blokadi Gaze, tokom sastanka u sjedištu UN-a u New Yorku.

Dužnosnici UN-a su kazali da je sastanak trajao gotovo sat vremena, uključujući i razgovor u četiri oka, izvijestio je Associated Press.

Netanyahu se nakon sastanka nije obratio novinarima, a glasnogovornik UN-a Farhan Haq dao je kratko saopćenje u kojem je rekao da su razgovarali o bliskoistočnom mirovnom procesu, blokadi Gaze i Libanu "među ostalim temama".

  • Ban je u utorak pozdravio odluku Izraela da se poveća "opseg i količina materijala" kojem je dopušten ulazak u Gazu, ali je ponovio svoj poziv za daljnje korake i značajan zaokret u izraelskoj strategiji, kako bi se zadovoljile "velike potrebe stanovništva Gaze", rekao je glasnogovornik Haq.

Netanyahu je u utorak boravio u posjetu Washingtonu, gdje se sastao s predsjednikom Barackom Obamom i drugim najvišim američkim dužnosnicima.