Susret Netanyahua i Obame
0

Izrael ublažio blokadu Gaze i spreman je na mirovne pregovore

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dan nakon što je Izrael redefinisao pravila blokade za pojas Gaze i smanjio spisak dobara koje je zabranjeno unositi na tu teritoriju, dogovoren je sastanak američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, objavio je BBC.

Razgovor je planiran za danas u Washingtonu, a između ostalog razgovarat će se o izraelskom nuklearnom programu, te o početku mirovnih pregovora između Izraela i Palestine.

Izrael je jučer objavio da će dozvoliti da se u pojas Gaze unosi praktično sva roba široke potrošnje, odnosno sve izuzev oružja ili drugih materijala koji bi mogli biti upotrijebljeni u vojne svrhe.

Međutim, Hamas, koji kontroliše pojas Gaze od 2007. godine odbacio je ovu koncesiju ističući kako sve blokade moraju biti ukinute.

Izrael ističe kako blokada na unos oružja mora ostati na snazi.

Inače, Izrael je pod međunarodnim pritiskom da ublaži četverogodišnju blokadu pojasa Gaze nakon što je 31. maja ubijeno devet turskih aktivista u napadu Izraelaca na flotilu koja je nosila pomoć Palestincima.

Susret Obame i Netanyahua planiran za danas bit će prvi u Bijeloj kući od marta. Naime, neizravni mirovni pregovori u martu su završili i prije nego što su počeli nakon što su izraelske općinske vlasti odobrile planove za izgradnju novih kuća u naselju u istočnom Jeruzalemu, dijelu kojeg Palesticni žele za glavni grad buduće države.

Tada je izraelski premijer bio i posljednji put u posjeti Bijeloj kući, a Barack Obama čak nije dozvolio da se u javnosti pojavi ijedna fotografija njihovog sastanka, navodno ljut zbog planove izgradnje kuća u istočnom Jeruzalemu, prenosi BBC.

Podsjećamo, Izrael i Egipat su zatvorili granice s Gazom kada je islamska grupa Hamas nasilno preuzela kontrolu na toj teritoriji prije tri godine.

Prema ranijim pravilima, Izrael je dozvoljavao da u Gazu bude unijeto samo nekoliko vrsta proizvoda, uključujući osnovnu hranu i lijekove.

Ograničenja u putovanju će nastaviti da važe za 1,5 miliona stanovnika Gaze.