Svijet
0

Netanyahu gradi rezidenciju u Jerusalemu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelske vlasti odobrile su kupovinu aviona i izgradnju nove rezidencije za premijera Benjamina Netanyahua u Zapadnom Jerusalemu ukupne vrijednosti od oko 270 miliona dolara.

Izraelski list Haaretz javlja da je na današnjoj sjednici Kabinet za sigurnost pri izraelskoj vladi odobrio odluku da se naredne godine premijeru Netanyahuu kupi avion u vrijednosti od 102 miliona dolara. Isti avion će biti korišten i za potrebe putovanja izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina.

Godišnji troškovi novog aviona će koštati dodatnih osam miliona dolara. Netanyahu bi prvi let u novom avionu trebao imati početkom 2017. godine.

Uporedo s tim, odobrena je i odluka vlade o izgradnji nove premijerove rezidencije na području Zapadnog Jerusalema, u neposrednoj blizini zgrade Ministarstva vanjskih poslova.

Izgradnja rezidencije koštat će 166 miliona dolara.

Jerusalem je jedno od ključnih pitanja palestinsko izraelskog konflikta. Palestinci zahtijevaju uspostavu nezavisne države Palestine na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. S druge strane, i Izrael želi da mu prijestolnica bude u Jerusalemu. Međunarodna zajednica Tel Aviv tretira kao glavni grad Izraela i zahtijeva okončanje okupacije palestinske teritorije.

Jerusalem je poprište čestih incidenata i sukoba, a izgradnja nove rezidencije izraelske vlade u zapadnom dijelu grada neće doprinijeti smanjivanju tenzija, mišljenja su analitičari.