Svijet
14

Netanyahu doputovao u u historijsku posjetu Africi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu doputovao je u Ugandu u ponedjeljak u rijetku posjetu subsaharskoj Africi, tražeći nove partnere i obilježavajući 40. godišnjicu operacije oslobađanja talaca u kojoj je poginuo njegov brat.

U saopćenju objavljenom neposredno uoči odlaska u četverodnevnu turneju, Netanyahu je nazvao prvu posjetu jednog izraelskog premijera toj regiji u više decenija "historijskom".

Posjeta dolazi u vrijeme kada je Izrael objavio paket pomoći vrijedan 13 miliona dolara za jačanje ekonomskih veza s afričkim zemljama, saopćeno je iz Netanyahuovog ureda.

Izrael će također pružiti afričkim zemljama obuku u "unutrašnjoj sigurnosti" i na polju zdravstva, navodi se u saopćenju.

Nakon Ugande, Netanyahu će otputovati u Keniju, Etiopiju i Ruandu, ali će se također sastati i s drugim afričkim čelnicima na samitu u Ugandi.

"Otići na putovanje poput ovoga također je veoma bitno iz diplomatske, ekonomske i sigurnosne perspektive. Ponovo otvaramo Afriku prema Izraelu", navodi Netanyahu u saopćenju.

Arapsko-izraelski sukob doveo je do zatezanja odnosa između afričkih zemalja i jevrejske države u 60-im godinama prošlog stoljeća.

Nakon ratova između Izraela i njegovih susjeda 1967. i 1973., sjevernoafričke zemlje predvođene Egiptom izvršile su pritisak na zemlje subsaharske Afrike da prekinu veze s Izraelom, što su mnoge od njih i učinile.

Takvim odnosima nije pomoglo izraelsko prijateljstvo s režimom apartheida u Južnoj Africi prije nego što je oboren 1994. godine.

U intervjuu za ugandske novine Daily Monitor uoči posjete, Netanyahu je izjavio da je njegova turneja pokušaj poboljšanja odnosa.

"Veoma sam otvoren prema tome, to je tačno", izjavio je Netanyahu za novine.

Pored diplomatije, posjeta će imati duboko lično značenje za Netanyahua.

Njegov brat Yonatan ubijen je u julu 1976. dok je predvodio komandosku akciju u Entebbeu u Ugandi kako bi oslobodio putnike u avionu Air Francea koje su oteli dvojica Palestinaca i dvojica Nijemaca, prenosi AFP.