U srijedu sastanak
38

Netanyahu dobija nož u leđa: Lider opozicije mogao bi formirati alternativnu vladu

V. K.
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Lider najveće izraelske opozicione partije Yair Lapid sastat će se u srijedu sa zvaničnicima nekoliko drugih partija, a jedna od tema o kojoj će razgovarati jeste i formiranje alternativne vlade u kojoj neće biti Benjamin Netanyahu.

Prema pisanju izraelskih medija, Lapid koji je ujedno i predsjednik stranke Yesh Atid, održat će se sastanke s Avigdorom Libermanom te Gideonom Sa'arom, predsjednicima stranaka Yisrael Beytenu i Nova nada.

"Tri stranke poduzimaju korake kako bi zbacili aktuelnu vladu i kombinuju različite stranke kako bi formirali novu vladu", piše Jerusalem Post.

Također, navodi se kako bi se novoj vladi mogao pridružiti i ministar u ratnom kabinetu Benny Gantz koji je već ranije izrazio nezadovoljstvo radom Benjamina Netanyahua.

Indikativno je kako je Gantz u ponedjeljak iznio niz kritika na račun premijera Izraela i to zbog odbijanja žalbe njegove stranke na prijedlog zakona kojim bi se snizila starosna granica za oslobođenje od služenja vojnog roka ješiva studenata, odnosno onih mladih Jevreja koji pohađaju talmudsku školu.

"Ovaj zakon neće proći Knesset, neće proći Visoki sud i što je najvažnije, neće proći javnost. Premijer Benjamin Netanyahu je odgovoran za narušavanje sigurnosti", poručio je Gantz.