Obratio se Irancima
1

Netanyahu: Ako Iran ne bude zaustavljen desiti će se "užasan nuklearni rat"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
"Užasan nuklearni rat" izbit će ako svijet ne spriječi Teheran u nabavci atomskog oružja, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svom prvom obraćanju iranskom narodu u četvrtak navečer.

“Ako Iran dobije nuklearno oružje, to će biti problem s kojim ćemo se svi suočiti. To će promijeniti svijet”, rekao je u intervjuu na engleskom jeziku za Iran International sa sjedištem u Washingtonu, koji je također sinhroniziran na perzijski i emitiran u Iranu.

Nuklearni Iran uzrokovat će "iskrižavanje Bliskog istoka nuklearnim okidačima", jer će se drugi režimi koji shvaćaju opasnost od nuklearnog Irana požuriti naoružati, rekao je Netanyahu, koristeći platformu da potakne globalnu akciju kao odgovor na iransko obogaćivanja urana na 84 posto.

Netanyahu je rekao da ima poruku za “one koji kažu, 'Pa, ako poduzmemo akciju protiv Irana, suočit ćemo se s ratom' – Suočit ćete se s ratom ako to ne učinite, s potencijalno užasnim nuklearnim ratom ako ne učinite. ”

"Iranski nuklearni program došao je u opasnu zonu", rekao je, dodajući da su ih izraelske akcije odgodile za jedno desetljeće, ali sada program napreduje. Međunarodna zajednica mora prenijeti snažnu zajedničku poruku Iranu, rekao je Netanyahu

"Trebali bismo im reći da ako prijeđu nuklearni prag, to je nešto što ne možemo tolerisati", rekao je. "Moramo im reći da postoji linija koju ne smijete prijeći i postoji cijena koju treba platiti ako to učinite."

Sigurnost svijeta i nade iranskog naroda su u pitanju, rekao je Netanyahu. Netanyahu je dugo tvrdio da je kombinacija paralizirajućih sankcija i prisutnosti vjerodostojne vojne prijetnje jedini način da se zaustavi Iran u proizvodnji nuklearnog oružja.

"Historija će se promijeniti ako Iran dobije nuklearno oružje", rekao je, dodavši da iranski narod i Izrael imaju zajedničkog neprijatelja u Islamskoj Republici.."

U kratkoj poruci iranskim vlasitmarekao je: "Bit ćemo ovdje dugo nakon što odete."