Istraga traje
0

Nestalo 200 japanskih stogodišnjaka, vjerovatno su mrtvi

FENA
Oko 200 Japanaca rođenih prije 100 godina je nestalo i vjerovatno su već duže vrijeme mrtvi, rezultati su nekoliko regionalnih istraga pokrenutih nakon što je otkriven prvi takav slučaj u Tokiju.

Samo u gradu Kobe, od 847 stogodišnjaka koje su općinske vlasti službeno registrirale, 105 je nestalo.

"Grad je pokrenuo istrage u vezi s ovim osobama", izjavio je za agenciju AFP jedan općinski zvaničnik, kao i u vezi 22 stogodišnjaka koja se posljednjih godina nisu javili socijalnim i medicinskim službama.

"Među "nestalim" je jedna Japanka kojoj bi danas bilo 125 godina i koja bi bila najstarija Japanka, starija od Chiyono Hasegawe, koja ima 113 godina i živi u prefekturi Saga.

Zvanično, na arhipelagu živi više od 40.000 stogodišnjaka među 127 miliona stanovnika, potukavši rekord u dužini života. Prosjek je za žene 86,44 godine, a 79,59 za muškarce.

Nedavna kampanja registriranja ovih doajena pokrenuta je na cijelom arhipelagu, nakon otkrića nekoliko slučajeva o stogodišnjacima kojim se gubi svaki trag.

Javnost je bila šokirana saznavši da su neki nestali, a da njihova djeca ni susjedi to nisu primijettili niti signalizirali, što je, smatraju sociolozi, simptomatično za prekid socijalnih i porodičnih veza.

Postoje sumnje da rodbina nije prijavila smrt starijih članova porodice kako bi nastavila da prima penzije.

U Tokiju je Sogen Kato, star 111 godina, ležao mumificiran na krevetu tri decenije dok ga policija nije nedavno pronašla.

Porodica je izjavila istražiteljima da se on zatvorio u svoju sobu prije 30 godina i postio kako bi postao "živi Buda". Policija je otvorila istragu zbog prevare, jer je penzija isplaćivana sve te godine.