Svijet
0

Nestali američki student kidnapovan da bi vođu Sjeverne Koreje učio engleski

Klix.ba
HelpFindDavid
HelpFindDavid
David Sneddon, američki student za kojeg se vjerovalo da je mrtav još od 2004. godine, po najnovijim izvještajima zapravo živi u Sjevernoj Koreji sa ženom i dvoje djece, javlja Independent.

Porodici studenta, koji je nestao u Yunnan provinciji u zapadnoj Kini kada mu je bilo 24 godine, policija je rekla da je najvjerovatnije poginuo u blizini rijeke Jinsha 14. augusta 2004. godine. Međutim, tijelo nikada nije pronađeno.

Yahoo News Japan je u srijedu izvijestio da je Sneddon primijećen u Sjevernoj Koreji gdje navodno radi kao predavač engleskog, a ima i ženu i dvoje djece.

Iz US State Departmenta su u srijedu rekli da će početi tražiti Sneddona u Sjevernoj Koreji.

Choi Sun-yong, koji vodi Zajednicu porodica otetih, rekao je da je izvor otkrio kako je Sneddon kidnapovan od operativaca Sjeverne Koreje gdje je radio kao tutor za engleski jezik Kim Jong-una, tadašnjeg nasljednika vođe države.

Sneddonovi roditelji Roy i Kathleen nikada nisu vjerovali u službenu priču da je njihov sin pao u rijeku. Poznajući reputaciju Sjeverne Koreje kada se radi o kidnapovanju stranaca, vjerovali su da ga je Kimov režim potražio zbog njegovog poznavanja korejskog, koji je koristio tokom vremena provedenog u Južnoj Koreji kao mormonski misionar.

Sneddonovi roditelji dugo vremena su urgirali američke vlasti da Sneddona potraže u Sjevernoj Koreji, a najnoviji medijski napisi mogli bi biti pokretnica potrage za Amerikancem.