Trumpove pristalice
64

Neredi u Washingtonu: Policijske snage preuzele kontrolu, preminula ranjena demonstrantica

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki Kongres je blokiran usljed napete situacije među hiljadama demonstranata, pristalica Donalda Trumpa, koji su opkolili zgradu Kapitola u Washingtonu uoči potvrđivanja pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima.
Protestanti su preplavili zgradu Kapitola i prisilili je na zaključavanje, zaustavivši raspravu koja se odvijala u oba doma američkog parlamenta.

Hodnicima su odjekivali pokliči "Želimo Trumpa" dok su novinari i zastupnici evakuirani na sigurno mjesto.

Kongres se sastao kako bi potvrdio pobjedu Joe Bidena kroz glasanje izbornog kolegija. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je izjavio da neće blokirati ratificiranje Bidena za izabranog predsjednika, usprkos zahtjevima Trumpa.

00:25 - Protesti su u najvećoj mjeri okončani, policija je uhapsila više od 20 osoba. Objavljeno je da je preminula demonstrantica koja je upucana u zgradi Kongresa.

23:50 Prema posljednjim podacima žena koja je ranjena ispred zgrade Kongresa SAD-a na današnjim protestima je preminula. Još pet osoba je povrijeđeno tokom današnjih protesta.

23:47 Današnje scene u Washingtonu su nezapamćene u demokratskoj historiji SAD-a, ističu analitičari. Ovo je prvi put od 1814. godine da su demonstranti upali u zgradu Kapitola, najvišeg zakonodavnog tijela u Sjedinjenim Američkim Državama.

23:46 Republikanski kongresmen Adam Kizinger iz Illinoisa nazvao je upad pristalica poraženog predsjednika Donalda Trumpa na Capitol Hill "pokušajem državnog udara".

23:27 Policajci se i dalje suočavaju s demonstrantima okupljenim ispred Kapitola. CNN izvještava da je zgrada pod kontrolom, dok Trumpove pristalice okružuju zgradu, ali sigurnosne snage ih rastjeruju s mjesta događaja, kako fizički, tako i suzavcima.

Amerikanci koji posmatraju haotično stanje pred Kongresom pitaju se zašto Nacionalna garda još nije stigla pred Kapitol.

23:11 Policijske snage iz drugih gradova također pristižu kako bi pružile pomoć sigurnosnim snagama ispred zgrade američkog Kongresa.

Prema izvještajima iz američkih medija, pristalice Donalda Trumpa nisu se danas okupile samo u Washingtonu, već i u drugim gradovima širom SAD-a kako bi se usprotivili potvrđivanju pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

23:00 Američki mediji javljaju da su demonstranti izbačeni iz zgrade Kapitola, a sigurnosne snage polako ih uspijevaju udaljiti i sa stepenica ispred zgrade Kongresa SAD-a.

Mnogi demonstranti počeli su se povlačiti, dok ih drugi pozivaju da ostanu i nastave se boriti.

22:53 Jake policijske snage uspjele su preuzeti kontrolu i počele su izbacivati demonstrante iz zgrade Kongresa. Ipak, hiljade demonstranata i dalje skandiraju ispred zgrade Kapitola.

22:45 Policija i druge sigurnosne snage ispred zgrade Kapitola dogovaraju strategiju kako obuzdati demonstrante. CNN današnje nerede već naziva pokušajem državnog udara, a situacija bi se mogla stabilizirati jer na mjesto događaja pristižu brojne snage državnih agencija i Nacionalne garde.

22:42 Društvenim mrežama kruže brojni videosnimci s mjesta događaja u Washingotnu, a na Twitteru je posebno popularan jedan na kojem demonstrant maskiran u Batmana šeta pored zgrade američkog Kongresa.

Inače, među Trumpovim pristalicama danas ih je stotine maskiranih, dok su se drugi "naoružali" transparentima i pištaljkama.

22:33 Ispred zgrade Kapitola i dalje se nalazi hiljade demonstranata koji ne namjeravaju otići, dok su nasuprot njih naoružani policajci. Situacija je izuzetno napeta, javljaju američki mediji.
22:28 Donald Trump ponovo se obratio svojim pristalicama rekavši im da "odmah idu kući u miru i obustave pobunu".

[TWITTER]1346928882595885058[/TWITTER]

22:22 Britanski premijer Boris Johnson osvrnuo se na dešavanja u američkom Kongresu napisavši na Twitteru da svjedoči sramotnim scenama.

22:07 Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, čija pobjeda je večeras trebala biti potvrđena pred Kongresom SAD-a, obratio se naciji uživo, pozivajući na obustavu svakog nasilja.

"Ovo nije protest. Ovo je ustanak i neviđeni napad na demokratiju. Cijeli svijet nas gleda. Amerika je puno bolja od onoga što gledamo danas", rekao je Biden.

22:03 Žena koja je upucana pred zgradom američkog Kongresa nalazi se u kritičnom stanju. Do pucnjave je došlo prilikom sukobljavanja demonstranata s policijom.

21:58 Na zahtjev predsjednika Donalda Trumpa pozvana je Nacionalna garda da pruži pomoć u obuzdavanju domonstranata, saopćeno je iz Bijele kuće.

Predsjednik je ranije pozvao svoje pristalice da ostanu mirni.

21:56 Brojni pripadnici sigurnosnih službi su povrijeđeni, a vozila hitne pomoći prevoze ih prema najbližim bolnicama prema prioritetima.

21:44 Oglasio se i odlazeći američki predsjednik Donald Trump pozivajući demonstrante da ostanu mirni.

"Bez nasilja!!, poručio je Trump.

Potpredsjednik SAD-a MIke Pence također je istakao da nasilje u zgradi Kongresa mora prestati.

"Ovaj napad na naš Kapitol neće se tolerisati i svi koji su u njega uključeni će biti procesuirani", napisao je Pence na Twitteru.

21:41 Zaštitari u zgradi Kongresa priveli su neke demonstrante, dok su drugi provalili u jednu prostoriju u kojoj borave senatori.

21:39 Američki mediji i sigurnosni zvaničnici pozivaju Donalda Trumpa da pozove svoje pristalice na obustavljanje protesta.

21:28 CNN javlja da je jedna osoba u kritičnom stanju stanju nakon što je ustrijeljena u grudni koš prilikom sukobljavanja demonstranata s policijom unutar zgrade Kongresa.

21:25 Dok se grupa demonstranata sukobi s policijom unutar zgrade, hiljade drugih opkolili su zgradu kongresa SAD-a.

21:21 Kako javljaju američki mediji, svi senatori su uspješno evakuirani iz zgrade Kongresa SAD-a u kojoj i dalje boravi veliki broj Trumpovih pristalica.

21:13 Trumpove pristalice uspjele su upasti u zgradu Kongresa SAD-a gdje su se sukobili sa zaštitarima i policijom. Sjednica je prekinuta, a članovi Senata i Kongresa SAD-a su evakuirani. Novinari koji su ostali unutar zgrade javljaju da je od njih zatraženo da stave plinske maske.

20: 58 Situacija je eskalirala u vrijeme kada se na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa prebrojavaju glasovi izbornog kolegija, a koji trebaju potvrditi pobjedu demokrate Joe Bidena na predsjedničkim izborima.
Američki mediji javljaju da je haotična situacija pred zgradom Kongresom SAD-a gdje se hiljade Trumpovih pristalica protive potvrđivanju izbornih rezultata. Stotine policijskih vozila osigurava ovaj skup, ali čini se da postaje sve teže obuzdati demonstrante.

Prema snimcima koji kruže društvenim mrežama, grupa demonstranata uspjela je ući u zgradu Kongresa gdje se sukobe s policijom i zaštitarima koji osiguravaju zgradu, ali mediji u SAD-u još nisu potvrili ove navode.

Reuters javlja da područje oko zgrade Kongresa osigurava više od 3.700 policajaca i stotine pripadnika Nacionalne garde. Okupljeni demonstranti uporno ponavljaju da neće dozvoliti potvrđivanje izbora.

S druge strane, Trump se obratio demonstrantima u parku pored Bijele kuće kazavši da nikad neće odustati i priznati poraz. Podsjetimo da bi njegov nasljednik Joe Biden trebao ući u Bijelu kuću za dvije sedmice.