Svijet
150

Neredi u Frankfurtu: Demonstranti pale automobile, povrijeđen jedan policajac

Klix.ba
(Foto: AFP)
U Frankfurtu su zabilježeni sukobi između demonstranata u okviru pokreta Blockupy i policije, a zbog današnjeg otvaranja sjedišta Evropske centralne banke (ECB).

Policija za rastjerivanje demonstranata koristi suzavac, zapaljeno je nekoliko službenih automobila, a helikopteri nadlijeću ulice, piše RT.

Protesti koji su brzo prerasli u nasilje počeli su rano jutros, a na ulicama su postavljene gomile guma koje su potom zapaljene. Uslijed toga, iznad grada se uzdiže veliki crni dim.

Povrijeđen je najmanje jedan službenik policije nakon što su demonstranti počeli bacati kamenje prema kordonu. Demonstranti su blokirali centralni most preko rijeke Maine i jednu od glavnih saobraćajnica u istočnom dijelu grada.

Reporteri njemačkih televizija javljaju da su širom grada zapaljeni kontejneri, a da je nekoliko privatnih automobila zapaljeno u zapadnom dijelu Frankfurta.

Na protestima se očekuje dolazak velikog broja građana kako bi pokazali neslaganje sa trenutnim politikama i krizom koju su kreirale ECB, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond zajedno sa Vladom Njemačke.