Svijet
138

Na ulicama Frankfurta 10.000 ljudi: Povrijeđeno 70 policajaca, uhapšeno 350 demonstranata

Klix.ba
(Foto: AFP)
Više od 10.000 demonstranata izašlo je na ulice Frankfurta kako bi izrazili svoje negodovanje zbog otvaranja sjedišta Evropske centralne banke u tom gradu.

Rano jutros desio se sukob između demonstranata i policijskih snaga prilikom kojeg je korišten suzavac kako bi se rastjerali građani koji su počeli paliti automobile, gume i kontejnere na ulicama.

Povrijeđen je veliki broj osoba na obje strane, pretpostavlja se da je pomoć zatražilo blizu 70 policajaca, a RT javlja kako je policija do sada uhapsila blizu 350 izgrednika. Protesti su se sredinom dana smirili, ali se broj demonstranata povećava iz sata u sat.

Ulicama grada patrolira blizu 10.000 policajaca, dok građani negoduju zbog navodnog grubog ponašanja snaga reda i mira. Kako kažu organizatori protesta, policajci su uzrokovali nemire na ulicama usljed neodgovornog ophođenja sa građanima.

Podsjećamo, organizatori su pozvali građane da izađu na ulice grada kako bi pokazali neslaganje sa trenutnim politikama i krizom koju su kreirale ECB, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond zajedno sa Vladom Njemačke.

U međuvremenu, nova zgrada sjedišta ECB-a je otvorena, a ceremoniji su prisustvovali regionalni čelnici i predsjednik ECB-a Mario Draghi.