{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nepovoljne prognoze klimatskih promjena u 21. stoljeću

F
15.12.2006. u 12:43
0
0
Nepovoljne prognoze klimatskih promjena u 21. stoljeću
0
Nepovoljne prognoze klimatskih promjena u 21. stoljeću
Ova godina bila je šesta najtoplija godina od 1850. godine otkada se bilježe mjerenja, a od posljednjih 12 godina 10 ih je u vrhu liste po visini prosječne temperature, upozorili su britanski naučnici.
Globalno zagrijavanje u posljednjih 50 godina, kako je još 2001. godine ukazano na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama pri Ujedinjenim nacijama, nastupilo je usljed aktivnosti ljudske populacije, prenosi Reuters.

Koncentracija plinova koji izazivaju učinak staklene bašte povećana je usljed potrošnje fosilnih goriva u elektranama, tvornicama i vozilima i ima više nego trostruko veću vrijednost nego prije industrijske revolucije.

Svjetska meteorološka organizacija je upozorila da je koncentracija ugljičnog dioksida, najznačajnijeg plina s učinkom staklenika, od 1750. godine do danas povećana sa 280 ppm (miligrama na kilogram) na 379.

Temperatura na Zemlji je tokom 20. stoljeća povećana za 0,6 stepeni Celzijusa, a do kraja ovog stoljeća očekuje se da nam bude toplije za 1,4 do 5,8 stepeni, odnosno da temperatura na Zemlji bude najveća u posljednjih 10.000 godina.

Zagrijavanje će izazvati poplave, erozije, stvaranje pustinja i izumiranje mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Nivo mora će tokom 21. stoljeća najverovatnije postati više za 9 do 88 centimetara, što će izazvati potapanje obalskog pojasa ispod te visine.

Samo mali broj naučnika tvrdi da se s ovakvim procjenama pretjeruje, a ističu se i koristi od klimatskih promjena, prije svega u produženju vegetativne sezone, navela je britanska agencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: