{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nepovoljne prognoze klimatskih promjena u 21. stoljeću

F
15.12.2006. u 12:43
0
0
Nepovoljne prognoze klimatskih promjena u 21. stoljeću
0
Nepovoljne prognoze klimatskih promjena u 21. stoljeću
Ova godina bila je šesta najtoplija godina od 1850. godine otkada se bilježe mjerenja, a od posljednjih 12 godina 10 ih je u vrhu liste po visini prosječne temperature, upozorili su britanski naučnici.
Globalno zagrijavanje u posljednjih 50 godina, kako je još 2001. godine ukazano na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama pri Ujedinjenim nacijama, nastupilo je usljed aktivnosti ljudske populacije, prenosi Reuters.

Koncentracija plinova koji izazivaju učinak staklene bašte povećana je usljed potrošnje fosilnih goriva u elektranama, tvornicama i vozilima i ima više nego trostruko veću vrijednost nego prije industrijske revolucije.

Svjetska meteorološka organizacija je upozorila da je koncentracija ugljičnog dioksida, najznačajnijeg plina s učinkom staklenika, od 1750. godine do danas povećana sa 280 ppm (miligrama na kilogram) na 379.

Temperatura na Zemlji je tokom 20. stoljeća povećana za 0,6 stepeni Celzijusa, a do kraja ovog stoljeća očekuje se da nam bude toplije za 1,4 do 5,8 stepeni, odnosno da temperatura na Zemlji bude najveća u posljednjih 10.000 godina.

Zagrijavanje će izazvati poplave, erozije, stvaranje pustinja i izumiranje mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Nivo mora će tokom 21. stoljeća najverovatnije postati više za 9 do 88 centimetara, što će izazvati potapanje obalskog pojasa ispod te visine.

Samo mali broj naučnika tvrdi da se s ovakvim procjenama pretjeruje, a ističu se i koristi od klimatskih promjena, prije svega u produženju vegetativne sezone, navela je britanska agencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: