Guardian
0

Nepovjerenje među liderima eurozone

FENA
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Urednik evropskog deska u The Guardianu u srijedu piše o nesuglasicama među liderima zemalja eurozone koje, kako tvrdi, ukazuju na ozbiljne probleme.

U Berlinu kolaju priče o prošlonedjeljnom telefonskom pozivu u kojem je portugalski premijer Jose Socrates od njemačke kancelarke Angele Merkel zatražio pomoć, kako bi izbjegao da njegova zemlja potone pod teretom ogromnih dugova.

Svjedoci kažu da je on zvučao očajnički i da je obećao da će uraditi sve što mu ona kaže - s izuzetkom traženja novca, s obzirom da dobijanje finansijske pomoći iz specijalnih fondova Evropske unije prate izuzetno strogi uslovi.

Njemačka kancelarka se za rješenje Socratesove dileme obratila direktoru MMF-a Dominiqueu Straussu-Kahnu s kojim je upravo u tom trenutku u svojoj kancelariji razgovarala o krizi eura, da bi dobila odgovor da je portugalski zahtjev besmislen, jer premijer ionako neće poslušati nijedan savjet.

Ovaj razgovor, kako je to rekao jedan visoki njemački zvaničnik, na najbolji mogući način odražava veliki problem na planu komunikacije u Evropi.

Čini se, nastavlja autor članka, da evropski lideri, usred jedne od najtežih kriza koje su ikada pogodile Evropsku uniju, vrlo teško razgovaraju, a nivo međusobnog povjerenja je jako nizak.

Sve to ozbiljno komplikuje potragu za rješenjem egzistencijalne krize u kojoj se nalazi euro.

Ekonomski temelji u eurozoni kreću se u suprotnim pravcima - Njemačka i sjeverna Evropa iz recesije izlaze jaki, dok je južna Evropa u začaranom krugu duga i deflacije.

Ta činjenica i problemi s javnim dugom nekoliko članica eurozone ugrožavaju opstanak zajedničke evropske valute.

A neslaganje lidera koji bi trebalo da ublaže tu krizu dodatno otežava situaciju, napominje novinar Guardiana.