Svijet
44

Neočekivani preokret: Nacionalna Fronta Marine Le Pen izgubila izbore u Francuskoj

Klix.ba
Marine Le Pen (Foto: EPA)
Krajnja desničarska stranka Nacionalna Fronta, koju predvodi Marine Le Pen, završila je na trećem mjestu u drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj, pokazuju izlazne ankete.

Rani rezultati pokazuju da stranka nije osvojila izbore niti u jednoj od regija iako je u prvoj rundi izbora održanih prije sedam dana vodila u šest od 13 regija.

Prema izlaznim anketama stranka desnog centra Nicolasa Sarkozyja - Republikanci vodi, dok je Socijalistička stranka na drugom mjestu.

Nacionalna Fronta imala je veliku podršku nakon migracijske krize i terorističkih napada u Parizu, ali njihove nade da će osvojiti dva mjesta su nestale kada su se Socijalisti povukli i podršku dali Nicolasu Sarkozyju.

Le Pen je osvojila 42,5 posto, dok je Republikanac Xavier Bertrand osvojio 57,5 posto u regiji Provence-Alpes-Cote d'Azur kojoj pripada i Calais u kojem se nalazi 5.000 imigranata koji traže azil.

"Ovo nije olakšanje, nije trijumf, nije poruka pobjede. Opasnost krajnje desnica je uklonjena, ali neću zaboraviti rezultate prve runde izbora. Razumijem svoju odgovornost, naše odgovornosti kao vlade pod upravom predsjednika. To znači da moramo slušati ljude, djelovati jače i brže", rekao je francuski premijer Manuel Valls.

Rezultati ovih izbora gledaju se kao ključni za predsjedničke izbore u 2017. godini kada će se kandidovati Jean-Marie Le Pen, Francois Hollande i bivši predsjednik Sarkozy.

Regionalna vijeća u Francuskoj su odgovorna za edukaciju, javni prevoz i druge administrativne sektore.