{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neobična naredba peruanskog predsjednika

S
22.10.2007. u 10:30
0
0
Neobična naredba peruanskog predsjednika
0
Neobična naredba peruanskog predsjednika
Foto: Reuters
Peru je u nedjelju zaustavio sve svoje poslovne i druge aktivnosti zbog neobičnog popisa koji je naredio tamošnji predsjednik Alan Garcia. Predsjednik je svome stanovništvu naredio da u nedjelju ostanu kod kuće kako bi se izvršio popis za novu bazu podataka o stanovništvu u Peruu.
Pola miliona studenta volontera su u nedjelju išli od vrata do vrata kako bi sakupili informacije o novčanim prihodima, obrazovnoj spremi, zaposlenju, vjerskim opredjeljenjima i materijalnom statusu stanovništva Perua.

Garcia je novi popis naredio zbog uspostavljana nove baze podataka o stanovništvu i zbog, kako smatra, neuspjelog ispitivanja iz 2005. godine koje je proveo nacionalni Zavod za statistiku i Institut podataka (INEI), a koje je pokazalo da od 27,2 miliona Peruanaca 50% njih živi u siromaštvu.

Neobični potez predsjednika Garcie lokalni mediji su kritikovali kazavši da se radi o politički motivisanom potezu.

Bivši direktor INEI-a Farid Matuk kazao je u razgovoru za Reuters da Garcia pokušava opovrgnuti rezultate iz 2005. godine kako bi prikrio svoj politički neuspjeh jer je tokom predizborne kampanje obećao smanjiti siromaštvo stanovništva za čak 30% do 2011. godine.

Iako vlada nije definisala sankcije za one koji se nisu pridržavali naređenja da u nedjelju ostanu u svojim domovima, policija je "pozivala“ sve one koji su bili na ulicama da se upute ka svojim kućama.

Vodeća poslovna grupa u Limi kazala je da će Peru izgubiti oko 83 miliona dolara zbog nedjeljnog zastoja poslovanja uzrokovanog neobičnom naredbom predsjednika Perua.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: