|

Neobična naredba peruanskog predsjednika

Neobična naredba peruanskog predsjednika
0
S
Sarajevo-x.com
22.10.2007. u 10:30
0
komentara
0

dijeljenja
Neobična naredba peruanskog predsjednika Foto: Reuters
Peru je u nedjelju zaustavio sve svoje poslovne i druge aktivnosti zbog neobičnog popisa koji je naredio tamošnji predsjednik Alan Garcia. Predsjednik je svome stanovništvu naredio da u nedjelju ostanu kod kuće kako bi se izvršio popis za novu bazu podataka o stanovništvu u Peruu.
Pola miliona studenta volontera su u nedjelju išli od vrata do vrata kako bi sakupili informacije o novčanim prihodima, obrazovnoj spremi, zaposlenju, vjerskim opredjeljenjima i materijalnom statusu stanovništva Perua.

Garcia je novi popis naredio zbog uspostavljana nove baze podataka o stanovništvu i zbog, kako smatra, neuspjelog ispitivanja iz 2005. godine koje je proveo nacionalni Zavod za statistiku i Institut podataka (INEI), a koje je pokazalo da od 27,2 miliona Peruanaca 50% njih živi u siromaštvu.

Neobični potez predsjednika Garcie lokalni mediji su kritikovali kazavši da se radi o politički motivisanom potezu.

Bivši direktor INEI-a Farid Matuk kazao je u razgovoru za Reuters da Garcia pokušava opovrgnuti rezultate iz 2005. godine kako bi prikrio svoj politički neuspjeh jer je tokom predizborne kampanje obećao smanjiti siromaštvo stanovništva za čak 30% do 2011. godine.

Iako vlada nije definisala sankcije za one koji se nisu pridržavali naređenja da u nedjelju ostanu u svojim domovima, policija je "pozivala“ sve one koji su bili na ulicama da se upute ka svojim kućama.

Vodeća poslovna grupa u Limi kazala je da će Peru izgubiti oko 83 miliona dolara zbog nedjeljnog zastoja poslovanja uzrokovanog neobičnom naredbom predsjednika Perua.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.