Svijet
4

Nemiri u Švedskoj traju danima: Narušen imidž sretne i velikodušne zemlje

SRNA
Nemiri u Švedskoj (Foto: AFP)
Nemiri u Švedskoj (Foto: AFP)
Nemiri u kojima su mlađi stanovnici predgrađa Štokholma četiri noći uzastopno palili automobile i napadali policajce šokirali su Švedsku, državu koja je uspjela da izbjegne najteže posljedice finansijske krize, ali nije riješila problem nezaposlenosti među mladima i nezadovoljstva azilanata.

Nasilje se proširilo sa sjevernih u južna predgrađa glavnog grada, a grupe mlađih osoba palile su automobile, bacale kamenje i razbijale prozore i izloge. Policija je objavila da su i u Malmeu zapaljena dva automobila.

Lokalni mediji prenijeli su da je u predgrađu Ragsved zapaljena policijska stanica i da je privedeno nekoliko lica. Nije bilo povrijeđenih, a vatra je brzo ugašena.

Napadači su svaki put čekali da padne mrak i nisu uvažili poziv premijera Fredrika Reinfeldta za smirivanje situacije, poslije nereda u kojima su oštećene radnje, škole, umjetnički centri i radionice, prenio je Reuters.

Očevici u predgrađu Hagstra kažu da je oko 40 do 50 mladih bacalo kamenje na policajce i lupalo izloge, a potom su pobjegli u različitim pravcima. Oni kažu da su to bila lica u dvadesetim godinama i naizgled dobro organizovana.

"Teško je reći zašto ovo rade. Možda su ljuti na pripadnike snaga reda, možda zbog svoje lične situacije, poput nezaposlenosti ili zato što nemaju gdje da žive", izjavio je stanovnik ovog dijela grada Selcuk Ceken.

Nemiri su počeli nakon što je policija ubila jednog 69-godišnjeg muškarca koji je mahao mačetom u predgrađu Husby, ranije ovog mjeseca.

"Vidimo da društvo postaje sve više podijeljeno i da socijalne i ekonomske razlike postaju sve veće. LJudi iz ovih područja najteže su pogođeni. Postoji institucionalni rasizam", izjavio je Rami Al-khamisi, suosnivač grupe "Megafonen", koja se zalaže sa društvene promjene u predgrađima.

Nemiri su bili manjeg obima nego u Britaniji i Francuskoj u posljednje dvije godine, ali su ukazali na probleme u sredinama koje su manje pogođene finansijskom krizom nego zemlje poput Grčke i Španije. Rezanje državnih budžeta najteže pogađa siromašne, a naročito imigrante.

"Razlog je veoma jednostavan. Nezaposlenost, stambeno pitanje, nepoštovanje od strane policije. Potreban je samo povod za nemire, a to je ovog puta bila pucnjava", izjavio je Rouzbeh Djalaie, urednik u lokalnom listu "Norra Sidan", koji izlazi u Husbyju.

On kaže da policija često zaustavlja mlađe osobe na ulicama bez potrebe i provjerava im identitet. Tokom nemira, pojedini policajci nazivali su izgrednike "majmunima", tvrdi Djalaie.

Televizijski snimci zapaljenih automobila veliki su udarac za zemlju koja se ponosi svojom socijalnom pravdom i gostoprimstvom prema izbjeglicama iz područja zahvaćenih ratom i represijom, navodi Reuters.

"Shvatam brige mnogih stanovnika ovih predgrađa i Husbyja da su ljuti i zabrinuti. Socijalna isključenost je veoma ozbiljan uzrok mnogih problema", izjavila je švedski ministar pravde Beatrice Ask.