Jemen
0

Nemiri u Sana'ai, stanovnici bježe iz domova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žestoki nemiri izbili su u sjevernim dijelovima jemenskog glavnog grada Sana'ae u četvrtak. Ovo je prekinulo primirje koje je imalo za cilj da privede kraju nasilje koje je počelo ustankom protiv predsjednike Alije Abudalaha Saleha, započetog prije osam mjeseci.

Novinar Reutersa koji se nalazi na licu mjesta izvještava da su tri okruga Sana'ae granatirana i gdje su se sukobile vladine trupe i naoružani pripadnici plemena, Sadek al-Ahmar, koji podržavaju opoziciju.

Mnogi stanovnici pobjegli su iz svojih domova u četvrtak ujutro zbog rastućeg nasilja, što je prekinulo trodnevni mir u gradu nakon naređenja Saleha da se prekine vatra, kojeg je izdao po svom iznenadnom povratku iz Saudijske Arabije.

Primirje je došlo nakon više od sedam dana borbe, i pogibje više od stotinu osoba, što je bilo zabrinjavajuće, jer postoji mogućnost izbijanja građanskog rata u Jemenu.

Saleh se nalazio na liječenju u Rijadu od posljedica atentata.

Predsjednik se suočava s najvećim izazovom u njegovoj 33-godišnjoj vladavini. Masovni protesti diljem zemlje zahtijevaju njegov odlazak s vlasti.

Moćnici, koji su nekad bili bliski sa Salehom, podržali su proteste, a naročito Ahmar i general Ali Mohsen, koji je porazio opoziciju u martu.

Ahmarove snage borile su se protiv državnih sigurnosnih snaga u četvrtak i s trupama iz elitne Republičke garde, koju vodi Salehov sin.